Det kan se ut som vilket gammal anrikt hus som helst i Sörmland. Men sedan några år tillbaka sprids härifrån återigen Fogelstadgruppens tankar om demokrati, fred och miljöfrågan. Kurser och föreläsningar ska återigen bygga kunniga medborgare.
Lästips:
Länge låg huset där den Kvinnliga medborgarskolan huserat lite i glömska där på Julitaslätten. 1954 stängde skolan och huset blev en privatbostad.
I Julita visste man dock vad huset hade haft för betydelse, för hela kvinnorörelsen. Det hände att de som bodde där kunde få oväntat besök eller att folk ställde sig på håll och tittade mot huset.
Under 1990-talet samlade bland annat Isabella Hermelin (släkting till Honorine Hermelin som var rektor på skolan) åter ihop styrkorna i Julita. Målet var tydligt: Minnet av skolan och vad den betytt fick inte falla i glömska.

Rösträttsfestivalen 2021 lockade många besökare, från när och fjärran. Foto: Insamlingsstiftelsen Fogelstad

Ebba Johannesson, Kulturföreningen Fogelstad. Foto: Kulturföreningen Fogelstad

En vecka ihop med yoga, historia och vegetariska måltider. ”Fantastiskt mat!,” rapporterade deltagarna i somras. Foto: Tjia Torpe
– Arvet av skolan och frågorna som drevs där är ju lika aktuella hela tiden och målsättningen är att minnet av skolan måste bevaras, säger Ebba Johannesson.
Hon är sedan 2003 engagerad i det som 1995 startade som Kulturföreningen Fogelstad. Under flera år var Ebba dess ordförande.
Fram till 2019 var Kulturföreningen och föreningen Fogelstad musikteater de som arbetade med att bevara minnet av skolan. Bland annat genom en utställning i det gamla mejeriet, kurser och genom olika musikteaterföreställningar om skolan och kvinnorna runt den.
– Det har varit många givande år att arbeta med Kulturföreningen, säger Ebba Johanneson som fortfarande är engagerad.

2024 anordnade man för andra sommaren i rad yoga retreat med instruktören Ingun Mörner. Foto: Tjia Torpe

Huset är under renovering, det är mycket som behöver göras. Foto: Eva Wockatz/Sörmlands museum

Inne i huset försöker man att återskapa en stämning av skolan förr. Foto: Eva Wockatz/Sörmlands museum
Huset ska säljas
2018 bestämde sig familjen som bodde i huset för att flytta och Lilla Ulfåsa, som är det egentliga namnet på fastigheten där skolan huserade, lades ut till försäljning.
Det gick en våg genom Sverige och många, framför allt kvinnor, fick upp ögonen för det som en gång varit Den Kvinnliga Medborgarskolan vid Fogelstad.
Många såg framför sig att huset skulle förändras eller i värsta fall rivas om någon köpte det. Nu ville man köpa loss huset så att det kunde bevaras i sitt nuvarande skick för framtiden. Drömmen väcktes ockå om att kunna ha kurser igen på Fogelstad.
Det startade en vänförening och senare en insamlingsstiftelse. Stiftelsens mål var att kunna köpa och förvalta huset och vänföreningens att ”verka i Fogelstadgruppens och Kvinnliga Medborgarskolans anda genom att vara radikal och utmana vår samtid”, som det står i stadgarna.
Stiftelsen och vänföreningen lyckades med sina mål. Huset är köpt och 2021, hundra år efter att kvinnor fick rösta i Sverige för första gången, hölls en välbesökt rösträttsfestival på Fogelstad.
Sedan dess har flera kurser och föreläsningar hållits i det som väl får kallas den Nya Kvinnliga Medborgasskolan på Fogelstad. Renovering av det ganska slitna huset har genomförts.

Yogasalen inne på den klassiska marken i Lilla Ulfåsa. Foto: Tjia Torpe

Skorstenen behövde byggas om. Foto: Kulturföreningen Fogelstad

Flera stora rum i fil i den anrika byggnaden. Foto: Kulturföreningen Fogelstad
Fyra olika föreningar
För en utomstående har det varit rörigt att förstå organisationen runt Fogelstad, med tre olika föreningar samt en stiftelse som bär namnet.
– Vi hade ett projekt med Leader Sörmland där vi bland annat slog ihop oss under en hemsida för att det skulle bli tydligare, säger Ebba Johannesson.
Lördag 22 mars 2025 slogs vänföreningen och kulturföreningen ihop till en och samma förening med Kulturföreningen Fogelstad som namn. Äktenskapet som de själva kallar det realiserades med en vigsel på Karlbergs slott i Stcokholm.
– Det kommer att bli fantastiskt bra. Vi verkar i samma anda och nu kommer vi ha samma organisation och blir en förening med fler medlemmar. Det gör oss starkare, säger Ebba Johannesson.
Insamlingsstiftelsen Fogelsad och Fogelsat musikteater kommer också att fortsätta att verka i Fogelstadsandan. Med ämnen som fred, miljö, demokrati känns skolan mer aktuell än någonsin.