Ledare: Kooperationens år – även för kooperationen?

Året 2025 har utsetts till kooperationens år av FN:s generalförsamling. FN säger att medlemsstaterna ska …”främja kooperativ utveckling och synliggöra kooperativa företags bidrag till de globala hållbarhetsmålen såsom fattigdomsbekämpning, att bekämpa klimatförändringarna samt globalt partnerskap och genomförande av hållbarhetsmålen.” 

Generalförsamlingen säger i en kommentar att man särskilt vill förbättra villkoren för kooperativt företagande samt att man garanterar tillgång till kapital och rättvisa skattelagar. Om man överför FN:s önskemål till dagens verklighet är det främst på södra halvklotet som kooperationen vinner terräng eller har större betydelse samtidigt som den minskar i omfattning och påverkan på norra halvan.

I den svenska miljön hade den genuina kooperationen störst utrymme under 1900-talet även om producentkooperationen fortfarande har ett fast grepp över viktiga delar av livsmedelsproduktionen. Om denna verklighet vittnar bland annat årsredovisningarna för 2024 där jordbrukskooperationen via främst Lantmännen förra året fick sitt högsta rörelseresultat (och utdelning) någonsin med 2 868 miljoner kronor.

Däremot fortsatte kräftgången för konsumentkooperationen i form av Coop Sverige där samtliga gedigna kapitalreserver numera är ett minne blott. I februari kunde vi bland annat notera att Coop Syd i Skåne med 90 butiker gör de största förlusterna inom koncernen på 274 miljoner förra året. Coop Väst och Stockholm kommer närmast med drygt 360 miljoner sammanlagt i förluster. Däremot går andra kooperativa verksamheter som Folksam och Länsförsäkringar alldeles utmärkt med stabila positiva ekonomiska resultat.

Om vi återgår till FN:s mål för sina medlemsländer är den tid vi befinner oss i och går fram emot mycket lämpad för utvecklat samarbete oavsett om det gäller kommersiella verksamheter, ideella arbetsinsatser eller traditionell offentlig verksamhet.

Flera olika samarbetsformer kan behövas för olika sektorsområden där exempelvis handel och samt bostadsbyggande har flera etablerade kooperativ. Men FN:s mål siktar bredare. Nykooperativ service i många landsbygder är en expanderande lösning inte minst på landsbygden. Inom kort återkommer jag till det angelägna ämnet.