När våren anländer får hemmen en efterlängtad storstädning. Men för många är skafferiet en bortglömd del av köket där torrvaror och konserver staplas på hög och glöms bort. En ny YouGov-undersökning genomförd på uppdrag av HelloFresh visar att fyra av tio svenskar (41 procent) slänger något varje gång de organiserar sitt skafferi. Varannan svensk (50 procent) uppger att den främsta anledningen till att kasta livsmedel är för att bäst-före-datumet passerat, trots att livsmedel kan vara ätbara långt efter detta.
– Att köpa storpack betyder inte att man är ekonomisk, ibland tvärtom. Undersökningen tyder snarare på att vi handlar alldeles för mycket, vilket leder till att livsmedel inte kommer till användning, passerar bäst-före-datumet och slängs bort. Vi behöver bli bättre på att handla rätt mängder och hålla koll på vad vi har hemma. Arbetet med att minska sitt matsvinn börjar redan i inköpsfasen, säger Sofia Fattori, matexpert på HelloFresh.
Andra vanliga anledningar till att kasta livsmedel är att de stått i skafferiet länge (37 procent) och att det inte kommer till användning (26 procent). Jämförelsevis är det bara 36 procent som faktiskt smakar eller luktar för att avgöra om det är oätligt.
Topplista: Anledningarna till att vi slänger skafferivaror
– Livsmedlet has passerat bäst-före-datumet (50%)
– För att livsmedlet stått i skåpet väldigt länge (37%)
– Jag smakade/luktade och det var oätligt (36%)
– För att livsmedlet ej kommer till användning (26%)
– För att mjölbaggar eller skadedjur finns i livsmedlet (24%)
Sofia Fattoris fyra tips för att undvika skafferisvinn
Med några enkla åtgärder går det att förhindra att mat slängs och istället används. För att hjälpa svenskarna delar Sofia Fattori med sig av sina bästa tips.
– Planera måltider – handla mindre: Planera veckans måltider inför varje vecka så att du undviker att handla för mycket och impulsköp i matbutiken. Kika igenom vad du har hemma innan du handlar och låt skafferiet och kylskåpet avgöra vad ni ska äta.
– Inventera mera: Inventera ditt skafferi och skriv upp vad du har hemma digitalt eller på en lapp på kylskåpet. Genom att göra detta får du snabbt en överblick över vad du har hemma. Det kan också göra det lättare att bli inspirerad till vad du ska laga för mat i veckan!
– Se till att förvara rätt: Förläng hållbarheten på livsmedel genom att förvara dem på rätt sätt. Torrvaror som ris, pasta och mjöl är bra förvara i tätslutande burkar för att skydda mot fukt och skadedjur. Flytta ner kryddorna från skåpet ovanför spisen till ett svalt och mörkt utrymme och placera livsmedel som nötter och frön i kyl eller frys om det inte är snabb åtgång för att undvika att de härsknar.
– Prova en annan lösning: Har du brist på tid och inte hinner prioritera planering eller inventering kan ett alternativ vara att beställa hem måltidskassar – där mängden ingredienser är noga beräknad och du får användning för allt.