Staten vill ta över sjukvården och regionerna

Medan svenska folket är fullt sysselsatt med att följa Donald Trumps försök att skapa en ny världsordning baserad på den

Medan svenska folket är fullt sysselsatt med att följa Donald Trumps försök att skapa en ny världsordning baserad på den starkes rätt och frånvaro av demokrati pågår en statlig utredning kring frågan om staten bör ta hand om den regionala sjukvården i Sverige. Jag har en stark känsla av att ett sådant förslag i någon form kommer att följas av ett påbud om storregioner och devalvering av den regionala och lokala demokratin.

Att den statliga utredningen, som kallar sig Vårdansvarskommitttén, har som mål att …”ta fram ett beslutsunderlag som möjliggör ett stegvis och långsiktigt införande av ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården”. Detta klara direktiv från den sittande regeringen betyder i praktiken att man anser att staten kan sköta sjukvården bättre än folkvalda politiker och regionalt styrda regioner. Det säger också att man utgår från att ett annat huvudmannaskap är viktigare än exempelvis större ekonomiska och personella resurser till hälso- och sjukvården.

Trots att svensk sjuk- och hälsovård har ett högt internationellt anseende finns givetvis en hel del rutiner och praktiska lösningar som man successivt kan förbättra. De långa köerna är ett sådant område, den högspecialiserade vårdens finansiering och lokalisering ett annat och vårdcentralernas roll visavis sjukhusen en tredje sådan fråga. Frågan är dock om man börjar i rätt ända om man skall lösa de viktigaste problemen? Regeringen tycks tro att staten kan ta itu med dessa utmaningar bättre än det nuvarande politiska systemet.

Historiskt sett finns det knappast några bevis som visar att staten bättre än demokratiska församlingar kan lösa frågor kring samhällets välfärdsproduktion.Se bara på det näraliggande exemplet om hur staten skötte den psykiatriska vården eller hur den idag hanterar den stigande arbetslösheten.

Mängder av sakområden som exempelvis miljövården och energipolitiken är andra politiska fält där staten knappast skördat några segrar.

Risken är stor att vi med ett statligt ansvar för sjuk-och hälsovården får en stark koncentration av den specialiserade och högspecialiserade vården och att 21 regioner blir sex med centralbyråkrater som sjukvårdens onåbara påvar!