Ny landsbygd kräver kanske god tur

Apropå förra ledaren om landsbygdens kraftiga befolkningsminskning kan sägas att det knappast finns några säkra metoder för att ändra utvecklingen i krympande kommuner utanför storstadsregionerna. Vi har dock en hel del erfarenheter av hur olika kommuner de senaste decennierna prövat olika satsningar och lyckats att påverka sin lokala utveckling på ett imponerande sätt. Ofta handlar dessa exempel om starkt och innovativt ledarskap mer än om smarta företagssatsningar. Man får inte heller utesluta att många kommuner behöver god tur för att lyckas.

Vinnande faktorer har utöver ledarskapet varit brett samarbete och gemensamma lösningar med grannkommunerna, kreativ samverkan med ortens ideella föreningar, byalag med mera, test av nya servicelösningar, samarbete med högskolor och universitet kring ny kunskap och nya metoder, omfattande mobilisering av den egna befolkningen samt partipolitisk enighet om nödvändiga initiativ.

Idag vet kommunerna att kraven på högre kompetens kommer att öka såväl inom företagssektorn som kommunernas förvaltning. Då blir det än viktigare att se till att vuxna kan få hjälp med fortbildning och succesivt löpande kompetenshöjning i den lokala miljön. Att få universitet och högskolor samt andra huvudmän med viktig utbildning att förlägga utbildningen på ett för de unga och vuxna väl anpassat sätt är ett måste. Högskolan Dalarna har fullt ut anammat detta.

Andra faktorer som har betydelse för inte minst unga familjers val att bo kvar eller flytta till landsbygden handlar som bekant om bra barnomsorg och utvecklad kultur för alla ålderskategorier, om en fungerande kollektivtrafik samt möjligheter att kunna påverka sina omgivningsvillkor – lokalt boende och lokal miljö, trafiksäkerhet och de regionala pendlingsvillkoren.

Många kommuner har till skillnad från 1960- och 1970-talen satsat mycket på att utveckla det lokala entreprenörskapet i stället för att – till varje pris – ragga verksamma företag utifrån. Detta förutsätter långsiktiga löften och gediget engagemang via enighet mellan lokalpolitikerna.

Utöver den goda turen är det viktigt att lära av andra kommuner i och utanför Sverige. Utan öppenhet för nya metoder och exempel är lokala succéer inte möjliga!