”Jag får väl bita ihop och göra som de säger”

I sagan syr två skräddare nya kläder till kejsaren. De säger att de använder ett magiskt tyg som gör att mindre begåvade personer inte kan se det.

I själva verket använder de inget tyg alls, men eftersom ingen vill framstå som mindre begåvad låtsas alla om att de ser ”kläderna”, och kejsaren vandrar omkring naken. Ett litet barn utropar dock: ”Han har ju inga kläder på sig!”

Nu har vi jordbrukare inga skräddare utan nu har vi jurister och regeltolkare på jordbruksverket. Just nu pågår ett intensivt arbete med att söka jordbrukarstöd från EU.

Jag är agronom och har sysslat med EU-stöd i 30 år och andra jordbruksfrågor. För några år sen överlät jag mitt företag och har bara gjort min egen ansökan. Den som tog över har varit sjukskriven och jag lovade därför att hjälpa till.

Lite som en nybörjare igen så får man lov att titt igenom vilka regelverk som gäller. Är det verkligen åkermark när det växer poppel som är tio meter hög på marken?

Är det verkligen åkermark en liten bit inne i en beteshage som betats och inte brukats på annat sätt i över 60 år och alla diken är igentrampade?

Är det verkligen åkermark dikeslänten i utfallsdiket? I instruktionerna för hur man söker jordbrukarstöd står att detta är åkermark och man ska söka stöd.

Jag kontaktar jordbruksverkets support där jag vet inte om det var AI-röst eller en papegoja som upprepade exakt vad som stod i instruktionerna.

Jag svarade att jag är läskunnig men jag undrade bara om det verkligen är sant att man får söka stöd för sådant vilket jag inte kunde utläsa i paragraferna om jordbrukarstöd. Då skulle jag få prata med jurister och regeltolkare så kallade experter på jordbruksverket.

Där blev jag behandlad som att jag var oerhört obegåvad som inte visste att tio meter hög poppel inte är skog och träd utan åker odlad med energigröda som man visst får söka stöd för! Att om en jordbruksmark har plöjts förr i tiden och inte har orkidéer och andra sällsynta blommor så är det åkermark och ska kallas långliggande vall!

Utfallsdiken är inte längre diken de är numera grundvillkorselement och betraktas då som åkermark ifrån dikesbotten upp till kanten på den brukade marken och att jag skulle ange att jag odlade höstvete i diket!

Jag frågade om de menade allvar och fick ett korthugget svar – det är åkermark och du ska söka stöd på den marken!

Efter en sömnlös natt tänkte jag att nåja då får jag väl bita ihop och göra som de säger att söka stöd på sånt som inte stämmer och tänkte det är nya tider och jag börjar ju bli lite gammal och förstår inte allt nytt.

Dessutom säger ju alla jag frågat på länsstyrelsen och jordbruksverket samt mina rådgivningskollegor att så ska man tänka och göra.

I helgen var jag ute med mitt barnbarn som var och hälsade på. Vi tittade på en närbelägen poppelodling och då utropade hon att vilken konstig skog, vi tittade på fåren i hagen och då tycke hon att det var en fin betesmark och när vi gick vid utfallsdiket så kunde vi båda konstatera att det var faktiskt ett dike som det inte gick att odla höstvete i.

Nu tror ni kanske detta var en skröna! Men tyvärr är det helt sant. Vi som hjälper jordbrukarna att söka EU-stöd uppmanas att inte se den nakna sanningen utan uppmanas att låtsas att det är åkermark och söka stöd för skogsplantering, marker som inte brukats på åratal och utfallsdiken.

Tror du mig inte? Ring papegojan på jordbruksverket så får du veta sanningen!