Belastningen på det svenska elnätet bedöms öka kraftigt de närmaste åren vilket ökar behovet av lagring och flexibilitet. Laddning av en ständigt växande elbilsflotta är en av utmaningarna men genom introduktionen av dubbelriktade laddare (V2G) går elbilar från att vara en belastning till att bli en tillgång i elnätet.
Så fort bilen kopplas in för laddning blir batteriet en del av elsystemet och kan till exempel kapa effekttoppar eller bidra med stödtjänster för att balansera elnätet. Om de cirka 400 000 elbilar som rullar på svenska vägar idag skulle bidra med 10 kWh (10-20 procent av kapaciteten) skulle det ge 4 GW i en timme vilket motsvarar drygt 15 procent av elanvändningen under topplasttimmen i Sverige.
Med tanke på att vi fortfarande bara är i början av elektrifieringen av fordonsflottan är det lätt att se vilken potential det finns för tekniken. I dagsläget handlar det om möjligheten att bidra till stabiliteten i elnätet genom att kapa effekt- och pristoppar samt att bidra med stödtjänster för att balansera nätet vid störningar. Vad en mobil effektreserv i den här storleksordningen kan användas till i framtiden kan vi inte ens föreställa oss idag.
När tekniken nu är redo att introduceras är det dock viktigt att bilägarnas behov sätts i centrum. Tekniken måste vara attraktiv för kunder annars kommer den inte slå igenom. Därför krävs öppna lösningar mellan olika fabrikat av bilmärken och laddare.
Det finns redan standardprotokoll för hur V2G-utrustning från olika tillverkare ska kommunicera med varandra och dessa protokoll håller nu på att implementeras av de flesta branschaktörer. Trots det ser vi nu hur de V2G-lösningar som presenterats av olika bilföretag senaste året varit låsta. Urladdning av bilarna tillåts bara med företagens egna laddare.
Det gör det svårt för bilägaren att utnyttja tekniken på mer än en plats. Man begränsas också vid sitt nästa bilinköp då man måste välja samma märke eller byta laddare. I flerfamiljshus eller fastigheter med flera tillfälliga besökare kommer tekniken inte att vara aktuell om varje bilmärke är knutet till en speciell laddare.
På samma sätt som det finns ett krav på att mobiltelefoner ska kunna laddas med USB-C-kontakter borde krav ställas på att elbilar som säljs inom EU kan laddas och laddas ur i enlighet med de standardprotokollet.
Med öppna system skapas möjligheter för fler aktörer på marknaden som kostnadseffektivt kan skapa ett robustare elnät med hjälp av mobila energilager. Det ger förutsättningar för lägre energikostnader och utvecklingen av ett fossilfritt samhälle.