Sandra Heidenreich är utbildad sömmerska. Till hennes lokal i Katrineholm kommer alla Barbourjackor som ska lagas – i hela Norden. Foto: Malin Marcko
Jasin Ramadani vaxar jackor på värmebordet. De stora vita hinkarna innehåller vax. Foto: Malin Marcko
Här är det enbart raksöm som gäller. Foto: Malin Marcko
Jasin stryker på vaxet med en särskild svamp. Man kan vaxa jackan själv hemma, trixet är bara att få den varm under processen. Foto: Malin Marcko
Tyger direkt från fabriken i England, med de ikoniska tartanrutorna till foder. Foto: Malin Marcko
Revor och sprickor är inte bara av ondo, de ger också en önskvärd patina. Foto: Malin Marcko
Barbour är hovleverantör till brittiska kungahuset, inte helt otippat syns därför jackorna frekvent i tv-serien "The Crown". Foto: Netflix
Statsminister Ulf Kristersson i en klassiskt marinblå vaxad jacka med detaljer i manchester. Modellen heter Ashby. Foto: Kristerssonulf/Instagram
Barbour Beacon, känd från James Bond "Skyfall" med Daniel Craig. Foto: Eon Productions

Sandra ger älskade jackor ett andra liv

Drottning Silvia och statsminister Ulf Kristersson har mer än bara Nobelfesten gemensamt. De är också ägare till jackor av märket Barbour, jackor som har lagats och vaxats om i en källare i Katrineholm.

Hundratals jackor av samma märke hänger tätt tätt, eller ligger ännu ouppackade i kartonger, i en anonym källarlokal.

– De här jackorna är en lyxvara för många människor men också ett vardagsplagg för andra, säger Wax and Needles Sandra Heidenreich där hon står med alldeles för mycket jobb just nu.

Här är det enbart raksöm som gäller. Foto: Malin Marcko

– Vi märker definitvt av trenden med återbruk och att handla second hand, säger hon.

Sandra Heidenreich är utbildad sömmerska för herrkläder och tog över verksamheten för över 22 år sedan.

Hit till källaren i Katrineholm kommer jackor från klädmärket Barbour från hela Norden.

Var i världen man än förvärvat sin jacka kan den lämnas in hos valfri återförsäljare för att få den omvaxad eller lagad. Och alla Nordens jackor hamnar hos Sandra Heidenreich.

Sönderkramad jacka

– Det är nåt med den här jackan som gör att folk lagar den flera gånger om. Vissa gånger kan det handla om att den är ett arvegods som man vill vårda, säger Sandra.

Jasin stryker på vaxet med en särskild svamp. Man kan vaxa jackan själv hemma, trixet är bara att få den varm under processen. Foto: Malin Marcko

Hon berättar om omfattande lagningar av jackor som kostat så gott som lika mycket som att köpa en ny jacka.

Nere i källaren finns två rum där jackor ligger eller hänger tätt packade. Vid ett stort vitt värmebord står Jasin Ramadani och lägger på ett tunt lager nytt vax på jackor som förlorat sin glans.

Sandra Heidenreich tar en kopp med vatten och häller över en av de nyvaxade och torkade jackorna.

– Så här ser det ut när en jacka är vaxad som den ska, säger hon samtidigt som vattnet liksom bara rinner av utan att det minsta påverka jackan.

Jackorna av märket Barbour för tankarna till den engelska landsbygden. De började tillverkas i England under slutet av 1800-talet och hittade under sena 1900-talet också till Sverige.

Tyger direkt från fabriken i England, med de ikoniska tartanrutorna till foder. Foto: Malin Marcko

I dag finns det fem orginalmodeller av jackorna, berättar Sandra Heidenreich.

Växer i populäritet

Från att från början ha varit en exklusiv jacka som man mest sett på gods och gårdar har det under det senaste decenniet hänt något menar Sandra.

– I dag finns jackorna med på tv och film i allt från matlagningsprogram till deckare, säger hon och påpekar att såväl Martin Beck som James Bond bär jackmärket.

Exponeringen har fått upp populariteten för jackan hos allmänheten.

Lapp på lapp

Som ett bevis på hur älskade jackorna ofta är av sina ägare visar hon runt bland trasiga jackor som vid första anblick för tankarna till att de hör hemma på en soptipp.

– Man kan tro att det är dragkedjorna som går sönder fortast men så är det inte. Känn på den här jackans tyngd, säger hon och räcker fram en skogsgrön jacka i herrstorlek.

Barbour är hovleverantör till brittiska kungahuset, inte helt otippat syns därför jackorna frekvent i tv-serien ”The Crown”. Foto: Netflix

Jackan måste väga ett par kilo och Sandra visar på hur jackan har blivit lagad i lager genom åren.

– Här har man bara satt på lapp på lapp och inte tagit bort den gamla lagningen. Nu ska jag ta bort alla lager av lagning och göra en ordentlig ny lagning, säger Sandra.

Sju veckors väntan

Leveranstiden för en lagning är sju veckor berättar Sandra och ser sig om i lokalen.

– Många kunder blir frustrerade över den långa väntetiden men det är vad vi mäktar med, säger hon.

Statsminister Ulf Kristersson i en klassiskt marinblå vaxad jacka med detaljer i manchester. Modellen heter Ashby. Foto: Kristerssonulf/Instagram

Mot väggen står rullar av tyg till fodret och bomullstyg som ska vaxas när olika bitar på jackan byts ut. Allt överskickat från England.

– De här maskinerna syr bara raksöm. Så det är lite lustigt med kunder som säger att vi tidigare lagat en jacka och det är sicksacksömmar över hela lagningen, kontaterar Sonja Heidenreich som sitter vid en av maskinerna och syr.

Hon är mamma till Sandra och hoppar in extra utöver de tre heltidsanställda som jobbar här.

– De första tio åren var jag själv, berättar Sandra. Men verksamheten växer mer än vad jag mäktar med just nu, fortsätter hon och ler lite trött.

Barbour Beacon, känd från James Bond ”Skyfall” med Daniel Craig. Foto: Eon Productions

Intill borde där Jasin Ramadani står och vaxar finns stora burkar med den vita vaxet i.

– Det har blivit enklare att hantera vaxet nu. Tidigare kom det i en hårdare variant, berättar Sandra.

Vaxar i butiker

En gång om året, under hösten, lämnar Sandra källarlokalerna och åker runt till återförsäljare för att stå i butiker och vaxa jackor på plats.

– Det gör vi för att visa att vi finns och uppmärksamma kunderna på att de har den här garantin för sina jackor, säger Sandra.

Inte för lagat

Hon berättar om kunder som lämnar in jackor för lagning men samtidigt inte vill ha jacken lagad till nyskick.

– Det var någon som ville ha kvar lite hål här och var. Det gav jackan en fin patina tyckte han, säger Sandra och håller upp en jacka med revor och hål lite varstans.

– Den här får jag nog byta ut hela delar på, funderar hon.

Revor och sprickor är inte bara av ondo, de ger också en önskvärd patina. Foto: Malin Marcko