– Att lätta på regelbördan för lantbrukare och göra det enklare för dem att göra rätt, det är en av de viktigaste uppgifterna för oss som politiker, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) när Agro Sörmland bjöd in till en heldag om "Smart Farming" på Hedenlunda slott i Flen. Kullgren poängterade att både jordbrukets lönsamhet och produktion måste öka.
Lästips:
Det pågår flera olika utredningar som påverkar lantbruket. Landsbygdsministern säger att den uppgraderade livsmedelsstrategin snart ska vara klar.
– Varannan tugga vi sväljer är inte från Sverige, vill man att det ska produceras mat i Sverige får man välja svenska varor, säger Peter Kullgren.
Det pågår ett stort arbete för att stärka Sveriges civila försvar och då är det viktigt med en fungerande livsmedelsberedskap.
– Vi planerar att beredskapslagra insatsvaror, som till exempel utsäde och annat. Men vi behöver öka den inhemska produktionen för det vi inte kan producera i fred, det kan vi aldrig producera i krig, säger ministern.
Regeringens särskilda utredare Elisabeth Nilsson var på plats på i Hedenlunda och berättade om arbetet med utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Syftet med den är att stärka konkurrenskraften för svensk livsmedelsproduktion.

Öknaskolan på plats. Eleverna Arvid Johansson, Christian Lindqvist, Nils Klerdal och Louisa von Krusenstierna på sidan om läraren Patrik Holmqvist. Foto: Karina Frölund

Lantbrukare Thomas Grönroos i Runtuna är nöjd med den självkörande traktorn han köpte av Charlie Gillerstrand på Swedish Agro Machinery i Flen. Foto: Karina Frölund

Forskaren Carin Martiin på SLU berättade om utvecklingen eller kanske avvecklingen av svensk mjölkproduktion från 1980 – 2020. Foto: Karina Frölund

Lantbrukare Johan Eriksson på Mycklinge gård och Johan Öhman Nordén på Swedish Agro nätverkar. Foto: Karina Frölund

Christin Larsson från Abbotnäs utanför Katrineholm tycker det var intressant att höra hur rikspolitikerna resonerar om lantbruket. Foto: Karina Frölund

– Intressant och bra program, säger lantbrukare Caroline Holmberg med dotterna Vera från Uddberga i Sparreholm. Foto: Karina Frölund
600 sidor betänkande
Utredningen är nu ute på remiss. Hon summerade det 600 sidor tjocka betänkandet i snabba ordalag.
Ett av förslagen, att slopa kornas betesrätt, har lett till diskussion.
– Det är viktigt att överlåta ansvaret på djurägarna och ha tilltro till deras kompetens. När beteskravet kom 1988 var korna uppbundna i lagårdarna, i dag går 80 procent i lösdrift. Det är ett lantbruk under helt förutsättningar, säger Elisabeth Nilsson.
Verksamhetsledare Johan Varenius i Agro Sörmland säger att de ville att årets tema smart jordbruk skulle ha ett program med olika röster.
– Vi har fokus på företagande och primärproduktion. Och lantbruket påverkas av många beslut. Vi ville att politiker, utredare, myndigheter, forskning och företag skulle få ge sin syn på lantbruket.
Agro Sörmland arbetar med att främja utveckling, innovation och tillväxt inom de gröna näringarna, bland annat genom att ordna kompetenshöjande insatser och att driva projekt som skapar förutsättningar för tillväxt, sprider kunskap och lyfter behov från målgruppen.
– Förhoppningsvis ger det en bredare förståelse för de olika arbetsuppgifterna, insikt i vem som gör vad och kanske ett bredare perspektiv, säger Johan Varenius.
Bo Stark från Väderstad pratade om effektiviseringen av lantbruket. Han sa att teknikutvecklingen står i det närmaste still om man jämför med ett par hundra år sedan.

Traktorn har 150 hästkrafter och drivs av el, med en diselgenerator. Den kan gå 20 timmar i sträck. Foto: Charlie Gillerstrand

Landsbygdsminister Peter Kullgren pratade om vad politikerna kunde göra för jordbruket. Foto: Karina Frölund

Det syntes att det handlade om lantbruk på Hedenlunda slott utanför Flen. Foto: Karina Frölund

Lantbruksdag på Hedenlunda slott. Foto: Karina Frölund

Intresset var stort för Agro Sörmlands ”Smart Farming” på Hedenlunda slott. Foto: Karina Frölund
Inte samma vinster
– Tänk er själva den förbättring av arbetsmiljö och lönsamhet som skördetröskan, slåtterbalken och mjölkmaskinen bidrog med, säger Bo Stark. Även om digitaliseringen förbättrar och förenklar hämtar man inte hem samma vinster som då.
Elever och lärare från Öknaskolan var på plats. Läraren Patrik Holmqvist upplever att intresset är stort bland eleverna.
– Det är intressant. Speciellt att höra om den tekniska utvecklingen, säger Arvid Johansson som går tredje året på naturbruksskolans lantbruksprogram.
”Ser lantbruket som resurs”
Lantbrukare Christin Larsson från Abbotnäs utanför Katrineholm tyckte det var ett bra och blandat program.
– Det är skönt att höra att den här regeringen ser lantbruket som en resurs och att det ska bli förbättringar. Det är intressant att höra hur politiker på riksnivå resonerar om lantbruket, säger hon.
Relaterade artiklar:
Mer fritid – traktorn jobbar när Thomas sover (2025-02-12)Unik robottraktor i Runtuna – Sveriges första såldes i Flen (2024-06-18)