Strandskyddet behövs för allemansrätten

Allemansrätten är en del av våra fri- och rättigheter enligt grundlag och en förutsättning för friluftsliv. Den ger oss alla möjlighet att röra oss fritt i naturen mot att vi inte stör eller förstör. Hela 96 procent av svenskarna vill att allemansrätten ska värnas. Trots det har regeringen lagt fram ett lagförslag som kommer att leda till stora inskränkningar av allemansrätten genom att strandskyddet tas bort vid hundratusentals små sjöar och smala vattendrag.

Även bland de 4 700 kommunpolitiker som besvarat Friluftsfrämjandets kommunenkät, är stödet starkt. På frågan om allemansrätten i nuvarande form ska bibehållas och nya inskränkningar undvikas, svarar 91 procent av kommunpolitikerna i Sörmland ja i mycket eller ganska hög grad.
Redan 1974 slog Naturvårdskommittén fast att stränderna är Sveriges förnämsta tillgång för friluftsliv. Strandskyddets syfte är att ge alla människor i Sverige, oavsett plånbok, tillgång till stränder samt att skydda den viktiga kantzonen för växt- och djurliv.

Naturen är invånarnas största och viktigaste plats för motion, rörelse och välbefinnande. I en tid när fyra av fem barn rör sig för lite och med växande ohälsotal, har en stark allemansrätt aldrig varit viktigare. Barns fysiska och psykiska hälsa och utveckling påverkas positivt genom att vistas i gröna miljöer, visar en rapport från Folkhälsomyndigheten.

Vår gemensamma rätt att gå, vandra, springa, bada, paddla, fiska, åka skridskor eller bara vara i närheten av orörda stränder är viktigare än någonsin.

Lagförslaget kommer att öka exploateringstrycket längs små sjöar och smala vattendrag och få omfattande negativa konsekvenser för friluftsliv, växter och djur. Samtidigt kommer klimatförändringarna med kraftigare extremväder. Redan nu är 23884 byggnader i Sörmland utsatta för klimatrisker. Orörda stränder med naturlig vegetation dämpar häftiga vattenflöden, samtidigt som de motverkar erosion och skyddar fiske- och vattenvården.

Stränderna är även viktiga för naturturismen. På femton år har antalet arbetstillfällen kopplat till friluftsliv och naturturism ökat från 76 000 till 167 000.

Med nuvarande regelverk finns redan goda möjligheter till undantag från strandskyddet. Bara de senaste fem åren har 41 kilometer stränder tagits i anspråk för byggnader i länet.

Lagförslaget kommer att leda till stora inskränkningar i den allemansrättsliga tillgången till stränder för bad och friluftsliv och göra det svårare att leverera mot de nationella målen för friluftslivet, miljön och folkhälsan, samt våra internationella åtaganden om biologisk mångfald och EU:s naturrestaureringslag.

Våra orörda stränder är en unik tillgång som tjänar Sverige mycket väl. Vi uppmanar regeringen att låta dem vara, de är ju så sköna.

Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet

Sten Frohm, generalsekreterare för Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund