Allt fler barn och unga i Sörmland konsumerar nikotin. Regionala siffror visar att bland 15-åringarna har 16 procent av flickorna och 19 procent av pojkarna snusat den senaste månaden. Motsvarande 26 procent av flickorna och 16 procent av pojkarna har rökt e-cigaretter (vejpat). En statlig utredning föreslår nu med starkt stöd att bland annat en rök-, tobaks- och nikotinfri skoltid ska införas.
Nikotinberoende börjar tidigt. Fler än 9 av 10 tobaksbrukare tar sitt första bloss eller snus i tonåren eller tidigare. Nikotin kan påverka hjärnans belöningssystem, minnesförmåga och kognitiva utveckling samt kopplas till psykisk ohälsa. Därför måste barnen skyddas innan det är för sent. Nästan tre av fyra remissinstanser stöder förslaget att införa en rök-, tobaks- och nikotinfri skoltid. Årliga undersökningar visar dessutom att de allra flesta elever själva vill det.
Vetenskapliga belägg finns sedan tidigare för att såväl snus som e-cigaretter ökar risken för att även börja röka och ju större mängd nikotin, desto starkare beroende och allvarligare hälsorisker. Ändå har tobaksindustrin obehindrat kunnat marknadsföra vitt snus och e-cigaretter med påståendet att produkterna är säkra och hjälper rökare att sluta. Resultatet har inte låtit vänta på sig:
Andelen flickor som snusar i gymnasiet har ökat från 4 till 26 procent de senaste tio åren. Nya siffror från CAN visar dessutom att en ökande andel ungdomar röker.
Oberoende forskning visar att nikotin höjer blodtrycket, ökar hjärtrytmen och skadar blodkärlen. Långvarig användning leder till ökad risk för KOL, diabetes, hjärtinfarkt och stroke. Dessutom ökar risken för missfall, dödföddhet, för tidig födsel och plötslig spädbarnsdöd för gravida kvinnor som använder snus. Ändå har andelen flickor och unga kvinnor 16–29 år som snusar ökat från 20 till 25 procent på bara två år.
Utredningen föreslår också att en maximal nikotinhalt på tolv milligram per gram ska införas i både tobaks- och nikotinsnus. Nikotin i höga doser är extremt beroendeframkallande. Till det kommer medierapporteringen om barn som kräks efter att ha fått i sig skyhöga halter av nikotin. Varken vitt snus eller e-cigaretter lyder under tobakslagen och är därför helt undantagna tobaksskatt.
Sverige har tidigare varit ett föregångsland när det gäller folkhälsa och tobakskontroll. Men den nya generationen nikotinprodukter undergräver decennier av framgångsrik folkhälsopolitik och lagstiftning. Genom att anta utredningens förslag om en rök-, tobaks- och nikotinfri skoltid, strikt begränsad nikotinhalt och likställa alla tobaks- och nikotinprodukter inför lagen kan vi stå upp för våra barn och unga – för en trygg och hälsosam framtid.
Kristina Sparreljung, generalsekreterare Hjärt-Lungfonden
Helen Stjerna, generalsekreterare A Non Smoking Generation