Allt fler skolelever utsätts för kränkningar på internet och sociala medier, enligt ny statistik från Brottsförebyggande rådet. Fler elever får också mot sin vilja bilder på sig själva spridda på nätet. Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska skydda sitt barn mot näthat, men det finns saker man kan göra.
Under de senaste åren har internetanvändningen krupit ner i åldrarna och den senaste rapporten från Svenskarna och internet visar att nästan samtliga barn från åtta års ålder använder sociala medier. Samtidigt som det är ett effektivt sätt för barn att kommunicera efter skoltid kommer beteendet med stora risker.
De senaste åren har vi sett en ökning av brott via internet och det är ofta barn och unga som drabbas. Näthat är ett samlingsbegrepp för brott på internet och inkluderar bland annat förtal, förolämpningar, olaga hot och ofredande.
Brottsförebyggande rådet (Brå) genomför vartannat år Skolundersökningen om brott (SUB) bland elever i årskurs nio. Av den nysläppta rapporten för 2023 framgår att andelen elever som under det senaste året har utsatts för kränkningar på internet eller sociala medier ökar, från 25 procent år 2021 till 31 procent år 2023. Även andelen elever som mot sin vilja har fått bilder eller filmklipp på sig själva spridda på internet eller sociala medier ökar, från 15 procent år 2021 till 18 procent år 2023.
Som förälder kan det vara svårt att veta hur man ska skydda sitt barn mot näthat, men det finns saker man kan göra. Här är tre tips till föräldrar i Södermanland.
- Ställ nyfikna frågor
För att öka barnets vilja att berätta är det bra om du som förälder ställer öppna och nyfikna frågor om barnets liv på nätet. - Skuldbelägg inte
Som barn kan det kännas pinsamt att berätta om allt som händer på nätet så var noga med att aldrig lägga skulden på barnet. - Skaffa kunskap
Håll koll på aktuella händelser och var påläst om hur olika situationer på nätet kan se ut. Berätta för barnet hur de kan känna igen farliga situationer och vad lagen säger.
Näthat kan ofta vara svårt att bevisa. Även om en viss handling upplevs som kränkande är det inte säkert att ett faktiskt brott har begåtts. Det är också svårt att bevisa vem som har utfört handlingen, även om mycket tyder på en viss person.
Om ditt barn utsätts för näthat bör du som förälder hjälpa barnet att polisanmäla händelsen. Du bör också hjälpa barnet att genast börja samla in och spara bevisning. Bevisning kan exempelvis vara skärmdumpar, bilder och filmer. Det kan även vara bra att informera barnets skola, eftersom brott på nätet ofta har en koppling till situationen i skolan.
För att färre barn i Sörmland ska bli utsatta för näthat måste fler vuxna engagera sig. Det är också viktigt att media rapporterar om dessa brott, så att medvetenheten ökar.