Den tik som sköts i Malmköping näst sista skyddsjaktsdagen var rätt vargtik, det visar dna-analysen.
Lästips:
– Det var Ösjötiken som beslutet var utfärdat på som sköts, alltså den varg som utfört angreppen på får och get är den vargen som skjutits, säger vilthandläggare Markus Södling.
Vargtiken med beteckning G111-21 har inte konstaterats ha någon vargkull i år.
– Vi har inte hittat några valpar i år. Förra året hade hon valpar. Men beslutet tas på skadegörande individ, säger Markus Södling.
Klarar sig själva
Om det ändå skulle vara så att tiken valpat i maj i år betyder det att ungarna nu väger 25–30 kilo och är fullt kapabla att jaga själva, menar Södling.
– Vi har inte sett några valpar, det är möjligt att privatpersoner har någon annan information. Vi bygger vår förvaltning på fakta, så länge en föryngring inte är dokumenterad kan vi inte säga att hon hade valpar, säger Södling.
Det var den 8 oktober som länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på den varg som dödat tamboskap och en katt utanför Malmköping. Ett stort antal katter saknas också i centrala köpingen, men där har inga spår kunnat säkras. Länsstyrelsen tror att det är samma individ, men kommer aldrig veta helt säkert.
Två olika individer
Ett nytt beslut om skyddsjakt är taget för ett område väster om Malmköping. Beslutet avser den varg som vid upprepade tillfällen angripit tamdjur i området mellan Eskilstuna, Strängnäs och Malmköping och är giltigt fram till den 29 november.
När beslutet togs hade man bara svar på en dna-analys som visade träff på en varghanne från Västra götaland. Nu har man fått ytterligare svar på inskickade dna-analyser.
– Två dna-träffar i samma område är från en tik från Sjundareviret som också är där också och springer. Vid ett angrepp på ett skadat djur gick gick det inte att få ut dna eftersom spåren förstörts av sårrengöringen, säger Södling.
Betyder det att det är ett par som etablerar i området?
– Det är alldeles för tidigt att säga något om det, säger Markus Södling.