Mer än fullsatt på fullmäktige i Flen. 37 beslutsföra politiker, cirka 80 åhörare samt kommunens tjänstemannabänk. Därtill cirka 200 personer som följde direktsändningen hemifrån. Foto: Ulrika Sturén
Emma Philip Alebo har ett barn i Kyrkskolan och ett på ingång. Emma har mejlat politikerna, tre av dem har svarat. Foto: Ulrika Sturén
Stor uppslutning från Stenhammarskolans föräldraråd. Foto: Ulrika Sturén
Kommunfullmäktiges presidium med ordförande Roger Tiefensee (C) i mitten. Foto: Ulrika Sturén
Lena Karlsson och Sofia Björklind strider för Kyrkskolan. "Det värsta är att man undrar vart demokratin är på väg," säger Karlsson. Foto: Ulrika Sturén
Jubel och suckar från åhörarplats. Foto: Ulrika Sturén

Kaos och status quo i fullmäktige i Flen

Status quo för Kyrkskolan i Mellösa, tre utraderade att-satser och blocköverskridande ambitioner om en ny skolstruktur för en bra skola för alla i Flen.Det blev facit när den 50 år gamla frågan återigen landade på kommunfullmäktiges agenda i Flen.

En ny diskussion om Kyrkskolan drog storpublik till novembers kommunfullmäktige på Skjortan i Flen. När Mellösas bygderåd, föräldrar och intresserade slagit sig till rätta skred den stora skaran från Stenhammarskolans föräldraråd in. Stolarna räckte, men det var på håret för maxantalet deltagare i salen med ett 80-tal på åhörarplats. Cirka 200 personer följde livesändningen hemifrån, enligt kommunens teknikansvarige.

– Vi måste sätta lite press på dem, de kan inte sitta här och lalla. Sist var det en i fullmäktige som satt och stickade, säger en anonym förälder som är på plats för att följa skolfrågan.

Ajounerar mötet direkt

Det bli ett antiklimax direkt när förhandlingen inte hinner börja innan de ajouneras och ordförande Roger Tiefensee (C) kallar till sig gruppledarna. Frågan om Kyrkskolan stuvas sist i dagordningen och den månghövdade åhörarskaran får mer än väl fylla sin demokratiska plikt och lyssna sig igenom såväl den ekonomiska delårsrapporten som medborgarförslag, fyllnadsval och entlediganden.

Så när det äntligen är dags kommer nästa antiklimax. Åhörarna blir tagna på sängen, gruppledarna har vetat om det i bara några få dagar – att Roger Tiefensee ämnar hänvisa till det första stycket i paragraf 57 i kommunallagen och vägra släppa fram frågan till beslut.

– Jag anser att det här är ett nytt ärende som har väckts i kommunstyrelsen, säger Tiefensee och syftar på de tre att-satserna som tillkommit beslutsunderlaget om återredovisning av kostnader för ombyggnation av Kyrkskolan.

Vad är ett nytt ärende?

Där föreslogs att upphäva beslutet som togs i mars och att Kyrkskolan i Mellösa integreras i verksamheter på Stenhammarskolan med start hösten 2025. I klartext: Att Kyrkskolan läggs ner, tvärtemot det tidigare beslutet.

Kommunalrådet Ann-Charlotte Munter (S) menar, med stöd av kommunjuristen säger hon, att kommunstyrelsen är en nämnd och att ärendet har beretts där.

Knäckfrågan är: Vad är ett nytt ärende? Och hur ska kommunallagen tolkas, egentligen. På åhörarbänk talar man om en cirkus, en fars och tjänstemannaväldet i Flen.

– Generellt bottnar det i ett missförstånd. Vi lämnar förslag för beslut och politiken fattar besluten. Vi har en skyldighet att ta fram underlag som är bäst för kommun som helhet, kommenterar kommunchef Håkan Bergsten kritiken. Vi reflekterar över att det är uppe till diskussion, hur ska vi jobba med frågan så att vi blir tydliga.

”Vi går inte på såna enkla”

Genom väggen dunkar dovt musiken från Friskis och Svettis pass ”Dans Flow”.

– Stänger vi skolan, stänger vi bygden, menar Margareta Maragreta Ellnebo från Mellösa bygderåd.

Hon tycker att tjänsteorganisationen försöker söndra och splittra kommunen genom att ställa intressen mot varandra. Storskolan Stenhammar genomgår ett stålbad när en tredjedel av budgeten dras bort.

– Men vi går inte på såna enkla, vi föräldrar ska hålla ihop. Vi ska ha en bra skola för hela kommunen, och Mellösa är en av dem, säger Ellnebo.

– Det är en stor frustration och besvikelse att det gång på gång ska rivas upp och man knappt kan tro på de demokratiska besluten, säger Emma Philip Alebo som har ett barn på Kyrkskolan.

Stor guide: Julmarknader i Sörmland 2024

Lägger munkalve på S

Socialdemokraternas Ann-Charlotte Munter anklagade i talarstolen samarbetspartiet Centerpartiet för att lägga munkavle på S. Samtalet om hänvisning till paragraf 57 kom fredag eftermiddag inför måndagens möte, på tok för sent.

– Det börjar likna en fars när man lägger munkavle på ett parti. Skolorna går på knäna, vi vill se till helheten, säger Munter.

Men ordförandes ställningstagande kan inte överprövas.

– Vi står enade att vi ska inte terrorisera våra invånare mer, säger Svitlana Jelisic (C) som beklagar de många besluten i en och samma fråga.

Cedric Hanneberg (MP) undrar:

– Är det en fråga om ett ledarskap som inte är överens? Hur tog sig att-satserna hela vägen till kommunfullmäktige?

Larmet går alltid 22.00

Berit Hyllbrant (L) berömmer ordförandens mod. Emma Dahlin (M) beklagar sig över sandlådenivån och en diskussion som handlar om allt utom skolan.

– Oroväckande och odemokratiskt att tjänstemännen börjat styra kommunfullmäktige, menar Torgny Lindgren (SD) som är för kyrkskolans bevarande.

Efter fyra timmar, klockan 22.00 går larmet i gång, det gör det i alla kommunens lokaler säger förädrarna på åhörarbänk. Det vet man om man har barn på aktiviteter efter skoltid, säger de. Men varken kommunens politiker eller tjänstemän verkar ha tagit höjd för detta faktum när förhandlingen drar ut på tiden. Ajourneringarna avlöser varandra – vilka yrkanden är det vi ska ta ställning till undrar politikerna från talarstolen?

En ny ajounering löser problemet och till slut står det klart att en majoritet kan enas i en ohelig allians kring yrkandet från Anton Ragnarsson (V) om en fullmäktigeberedning om en skolstruktur för en bra skola för alla i Flen. Det som brukar kallas för en utredning, för då kan ordförande trots allt godkänna ett gäng nya att-satser.

– Det blir ju lite hårklyveri. Jag hade också släppt igenom ett att-sats med ett uppdrag till förvaltningen att utreda en nedläggning av skolan, det erbjöd jag Ann-Charlotte Munter att formulera om sig till, säger Roger Tiefensee några dagar senare.

Nästa möte i december

På vägen ut i den sena kvällen slår vi följe med på Björn Carlsson (C), han säger:

– Jag är nästan nöjd. Kyrkskolan är ju kvar och det är bra att vi ser över helheten. Strongt av Roger Tiefensee att upprätthålla ordning och reda. Jag vidhåller att allt är ett tillväxtprojekt där skolan är en förutsättning för inflyttning i kommunen.

Nästa kommunfullmäktige i Flen är den 9 december.

Kommunens renommé-snyltning: ”Våghalsigt”