Nya lagen ger i stället sämre kontantservice

När människors efterfrågan på kontanter minskar så minskar Bankomat också antalet kontantautomater runt om i landet. Kontantlagen från 2021 innebär dessutom att vi ibland tvingas placera automater på platser utan någon större efterfrågan.

Lagens syfte var att det inte skulle bli någon försämring i svenskarnas tillgång till kontanter jämfört med år 2017. Samtidigt har Bankomat sedan lagen trädde i kraft stadigt minskat antalet kontantautomater runtom i landet. 

Nu kanske läsaren undrar hur en lag som ska säkra människors tillgång till kontanter inte leder till att antalet uttagsautomater bibehålls. Det är en mycket relevant fråga.

Enligt lagen ska sex stora banker i Sverige se till att minst 99,7 procent av Sveriges invånare inte har längre än 25 kilometer från sin bostad till närmaste ställe att ta ut kontanter. Lagen säger alltså var automaterna ska finnas oavsett efterfrågan.

De sex banker som träffas av lagen köper uttagstjänsterna av Bankomat. Andra aktörer som erbjuder kontantuttag, exempelvis ICA-butiker, bidrar också till att lagen uppfylls. Bankomat arbetar dock för att bankerna under 2025 ska kunna uppfylla lagen oberoende av andra aktörer.

Så här har Bankomats utbud av kontantautomater och antalet uttag utvecklats från 2017 fram till i dag:

● Antalet automater har minskat från 1 940 till 1 210. I Sörmland har antalet automater minskat från 63 till 32.

● Antalet uttag har minskat från 91 miljoner till 34 miljoner.

● Antal uttag i en genomsnittlig automat har minskat från 3 900 per månad till 2 300 per månad.

● Antalet orter där Bankomat har automater har ökat från 530 till 600.

● Andelen människor som har kortare än 25 kilometer från sin bostad till en av Bankomats automater har ökat med drygt 66 000 personer, från 98,84 procent till 99,47 procent.

Att vi minskar antalet automater beror på att allt fler människor allt oftare väljer att betala digitalt, vår service anpassas till efterfrågan.

Att vi har automater på fler orter är skälet till att vi ändå når högre laguppfyllnad. Lagens täckningskrav innebär att vi måste sprida ut automater utifrån var människor bor.

Lagen är dock så trubbigt utformad att Bankomat behöver placera automater på platser utan någon större efterfrågan. Med stora kostnader och ingen samhällsnytta.

Bäst vore en möjlighet att placera uttagspunkter där kontanter används, i stadskärnor och köpcentrum.

Vi hoppas på just ett sånt förslag när den nya utedningen presenterar sitt förslag i slutet av året.