FOTO: PAX ENGSTRöM NYSTRöM/AKTUELL HåLLBARHET
Kommunalråd Jimmy Jansson (S) tog emot Eskilstunas pris som miljöbäst i Sverige 2024. Priset delas ut av tidningen Aktuell hållbarhet.

Eskilstuna miljöbäst i landet: ”Ett grundat arbete”

Eskilstuna kommun är miljöbäst i Sverige. – Finaste priset man kan få, säger Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör Eskilstuna kommun

Det är tidningen Aktuell Hållbarhet som varje år korar Sveriges bästa miljökommuner genom en stor enkät. Eskilstuna utsågs i år till miljöbästa mellanstora stad – samt det hedersvärda helheltspriset som miljöbäst i hela landet.

– Vi är jätteglada och stolta. Det här är verkligen ett fint pris eftersom kraven hela tiden skärps och det omfattar många områden, säger Kristina Birath.

Alla miljöområden

I fjol låg Eskilstuna på plats 11 av 290 i kommunrankningen totalt sett. Enkäten berör i stort sett alla områden som en kommun arbetar med inom miljöområdet; klimat, vatten, upphandling, biologisk månfald och trafik bland annat.

– Om man jobbar med miljöfrågor är det här det finaste priset man kan få. Alla kommuner ställer upp, säger Kristina Birath, fastighets- och miljödirektör Eskilstuna kommun

Kommunalråd Jimmy Jansson (S) tog emot priset på en stor konferens den 2 oktober på Münchenbryggeriet i Stockholm.

– Det är hedrande att vi får utmärkelsen. Det bygger på långsiktigt och väl grundat arbete under många år. Vi är duktiga i Eskilstuna och vårt näringsliv är dragloket. Miljöarbetet är viktigt för att skapa jobb, utveckling och ta vår del av ansvaret för det internationella arbetet med att ställa om, säger han.

Uppåt för Trosa och Nyköping

Först på plats 43 hittar vi nästa sörmländska kommun, Trosa som klättrat 13 placeringar från i fjol. Nyköping har klättrat 16 platser till plats 62 i den totala rankingen, tätt följd av Katrineholm på plats 63.

Övriga sörmländska placeringar: Flen 139, Oxelösund 170, Vingåker 174, Strängnäs 191 – och Gnesta som rasat 55 placeringar från i fjol och dyker upp på plats 233, sämst i länet.