Nedskärningen av Studiefrämjandets verksamhet dränerar de mindre orterna på bildning och kultur.
I skrivande stund vet vi fortfarande inte vilket resultat som nedskärningen av Studiefrämjandets verksamhet i Sörmland får. Vi vet egentligen inte heller hur förslaget till ny organisation för Studiefrämjandet Mälardalen ser ut, mer än den information som ”har kommit ut lite för tidigt”, enligt Oscar Mander, verksamhetschef i Sörmland.
Transparensen är obefintlig i den process som har pågått och fortfarande pågår med LAS-förhandlingar och uppsägningar. Medarbetare upplever sig belagda med munkavle, ja till och med hotade med avsked om de informerar om förslaget.
Detta verkar vara en bit ifrån den värdegrund som Studiefrämjandet säger sig ha, där medlemsorganisationerna, enligt gällande stadgar, har ett ”avgörande demokratiskt inflytande och ansvar”.
Vad vi vet har varken medlemsorganisationer, föreningar, studiecirklar, ledare, deltagare eller medarbetare inom Studiefrämjandet i Sörmland haft något ”avgörande demokratiskt inflytande” i nedskärningsprocessen. De har inte heller, vad vi vet, tillfrågats i samband med någon risk- och konsekvensanalys av förslaget, som Studiefrämjandes ledning, såväl regionalt som nationellt, helst hade velat hemlighålla till sista LAS-förhandlingen är avslutad.
Detta är också en bit ifrån när bildningsrörelsen växte upp och hade ambitionen att främja demokrati via bildning, kultur och lärande. Vi vet visserligen att nya politiska vindar blåser rätt hårt, men att det skulle föreslås ske så dramatiskt som i Vingåkers fall, det vill säga helt försvinna, var vi nog inte beredda på.
Samma hot finns, enligt SVT:s uppgifter, gällande såväl Flen som Gnesta. Företrädare för ett antal ideella föreningar skrev häromveckan en debattartikel i Aftonbladet om att demokratin hotas i Sverige. Det är det vi nu ser bevis på.
Bildning har alltid varit grunden för demokrati, att kunna växa som medborgare och ta ansvar för det gemensamma samhällsbygget. Många människor på de mindre orterna kommer nu att berövas möjligheten att gå till sin studiecirkel en gång i veckan. Föreningar kommer att berövas en viktig samarbetspart och stöttepelare i Studiefrämjandet. Det sociala kitt som studieförbunden utgör försvinner och närheten till samlingsplatserna, för såväl nytta som nöje, kommer inte att finnas kvar. De många medlemsföreningarna lämnas åt sitt öde när de mister både lokal och verksamhetsstöd. Studiefrämjandet har haft ”Gräv där du står” som devis men det får väl nu sägas vara ett inaktuellt ledord.
Studiefrämjandets förbundsordförande Anna Håkansson meddelar på hemsidan beträffande det nya förslaget till organisation för Studiefrämjandet Mälardalen:
”Det behövs mer och bättre folkbildning i Sverige.//… Det kan se ut som att vi centraliserar, men i själva verket är tanken precis tvärtom. Folkbildning sker alltid i lokalsamhället, där vi möter människors och föreningslivets behov. Därför är det också där verksamhetens innehåll ska formas.”
Hur förbundsordföranden får ihop denna utsaga med den föreslagna nedskärningen är svårt att förstå. Hoppet står nu till att de många protesterna kan påverka beslutsfattarna och att de ska se och förstå de drastiska och dramatiska försämringar som förslaget till ny organisation, med en drastisk nedskärning, innebär. En sådan nedrustning av bildningsrörelsens vitala del i samhällsbygget kan vi inte acceptera.
Mait Walderlo, cirkelledare, projektledare och styrelseledamot i en av Studiefrämjandets medlemsorganisationer.