Intresset för omställning och kompetensutveckling är glädjande nog stort. Bland Akavias medlemmar – yrkesverksamma akademiker som arbetar som ekonomer, jurister, samhällsvetare, IT-akademiker, personalvetare och kommunikatörer – vill 67 procent kompetensutveckla sig inom ett år. Det visar en undersökning Akavia har gjort bland medlemmarna.
Trots det stora intresset och ökade möjligheter till omställning och kompetensutveckling är det långt ifrån alla som känner till vilket stöd man som yrkesverksam kan få i att framtidssäkra sin kompetens. Bland de yrkesverksamma akademiker i mellersta Sverige som ingår i Akavias undersökning är det bara 49 procent som känner till omställningsorganisationerna och det stöd de erbjuder för den som vill bygga på sin befintliga kompetens eller byta spår i arbetslivet.
Går miste om möjligheter
Den låga kännedomen är problematisk av flera skäl. Dels därför att yrkesverksamma riskerar att gå miste om goda möjligheter till kompetensutveckling och omställning. Dels därför att det riskerar att ytterligare försvåra handläggningen av omställningsstudiestödet hos CSN.
Förutom rådgivning, vägledning och kompetensstöd har omställningsorganisationerna i uppgift att lämna det yttrande som behövs för att sökande ska beviljas omställningsstudiestöd från CSN. Genom att fler vänder sig till sin omställningsorganisation för vägledning och stöd kan ansökningarna till CSN bli bättre och dagens orimligt långa handläggningstider förhoppningsvis kortas.
Behoven av omställning och kompetensutveckling är stora och kommer att öka. World Economic Forum räknar i sin rapport ”The future of jobs” med att sex av tio anställda kommer att behöva utveckla sin kompetens fram till 2027. Inte minst väntas AI-transformationen få stora effekter på arbetsmarknaden och vad vi arbetar med.
Se över din kompetens!
Det är med andra hög tid att se över sin kompetens och fundera på hur den kan utvecklas för att matcha efterfrågan på framtidens arbetsmarknad. Här har omställningsorganisationerna en viktig roll att spela.
Nu är det upp till arbetsmarknadens parter, fackförbund och arbetsgivarorganisationer samt omställningsorganisationerna själva att lyfta fram de stora och goda möjligheter till kompetensutveckling och omställning som finns.
Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef, Akavia
Hanna Birath, sakkunnig, Akavia