Drygt ett 30-tal personer trängdes på Christer Bergströms altan för att planera offentliga möten, demonstrationer och flygbladsutdelning mot utsläppet av metylenklorid i Eskilstuna. Foto: Eva Axelsson
"Vi har blivit förda bakom ljuset. Nu finns ingen återvändo, utsläppen måste stoppas", säger Kattis Svedberg som tillsammans med Monica Gustafsson och Christer Bergström ingår i nätverket "Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid". Foto: Eva Axelsson
Bygget av Seniors nya fabrik i Svista i Eskilstunas utkant pågår för fullt. Nu vill nätverket "Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid" få myndigheterna att ändra dispensbeslutet. Foto: Eva Axelsson
Det kinesiska företaget Shenzhen Senior Technology Material har sedan tidigare en anläggning i Eskilstuna. Foto: Eva Axelsson

Motståndet växer mot giftutsläppet: ”Vi är förda bakom ljuset”

På bara några veckor har namninsamlingen mot utsläppen från företaget Senior Materials i Eskilstuna gett fler än 9 000 namnunderskrifter.

Nu går nätverket bakom Facebook-gruppen ”Stoppa Seniors utsläpp av Metylenklorid” vidare och planerar för en rad offentliga möten, flygbladsutdelning, appeller på Fristadstorget varje lördag och demonstrationer i Eskilstuna och Stockholm.

Det var mer än knökfullt när oroliga Eskilstunabor i söndags slöt upp får att diskutera hur frågan ska tacklas framöver. Drygt 30 personer trängdes på Christer Bergströms lilla altan och via uppkoppling deltog ytterligare ett antal. Samtliga övertygade om att ska det bli möjligt att stoppa utsläppen – så måste frågan lyftas hela vägen upp till riksdag och regering.

– Det finns ingen återvändo, vi är bara tvungna hitta ett sätt att ta oss ur detta, säger Kattis Svedberg som bor i Hagnestahill, bara några hundra meter från Senior Material i Svista.

– Det är helt obegripligt att företaget fått tillstånd att släppa ut den giftiga kemikalien metylenklorid som förbjöds i Sverige redan 1996.

Beredd att flytta

Kattis Svedberg kan inte tänka sig att bo kvar i Eskilstuna om utsläppen blir av.

– Det känns alldeles för riskfyllt. Och jag vet många som redan ställt sig i bostadskö i andra kommuner.

Hon anser att Eskilstunaborna blivit förda bakom ljuset.

– Vi fick en kallelse till ett möte 2021, men det var mitt under covid och få gick dit. Kommunen borde se till att göra en ordentlig research innan man bjuder in företag att etablera sig, säger Kattis Svedberg som menar att Senior Materials utsläpp så småningom kommer att resultera i en stor giftskandal om planerna fullföljs.

Monica Gustafsson som bor i samma område deltog på mötena om den nya fabriken.

– Men informationen var mycket knapphändig och tillrättalagd. Det talades om ett slutet system. Några skorstenar för utsläpp nämndes aldrig.

”Handlar om miljögift”

En annan närboende minns att det bjöds på kaffe och att inget uppseendeväckande kom fram.

Nu jobbar nätverket med att organisera sig för att så många medborgare som möjligt, i Eskilstuna och övriga Sverige, ska få upp ögonen för vad utsläpp av metylenklorid kan föra med sig.

– Det berör ju många fler än de som bor i Eskilstuna, säger Cathrin Vinge, själv Strängnäsbo

– Vi vet att det handlar om ett miljögift och att ett läckage skulle kunna få förödande konsekvenser. Bara en sådan sak som att Stockholmsområdets dricksvatten härrör från Mälaren.

– Men när vi går igenom dokumenten kan vi inte se att en enda instans tagit ansvar för hur omgivningen utanför anläggningen påverkas. Därför måste vi dra i handbromsen innan verksamheten går i gång.

Bildat nätverk

Kattis Svedberg har koncentrerat sig på att begära ut de dokument som ligger till grund för beslutet. Hittills har ett 70-tal filer i ärendet plockats hem. Ytterligare två personer mobiliserade tidigt: Cathrin Vinge i Strängnäs driver en digital namninsamling mot utsläppen och Eskilstunabon Christer Bergström arbetar för fullt med ”vanliga” namnunderskrifter på papper.

Till en början kände de inte till varandra, men nu samarbetar de i nätverket. Som utöver taktik i söndags också diskuterade hur ekonomin ska läggas upp. Det är inte gratis att trycka upp flygblad och tanka hem dokument. Någon form av crowdfunding kan bli aktuell.

– Det här är verkligen som lille Davids kamp mot Goliat. Men vi måste lyckas, säger Kattis Svedberg.