Det finns pengar i Flen – men inte till våra barn

Stämningen på åhörarplatsen i kommunfullmäktige var nervigare än på en fotbollsmatch. Vi var närmare 50 föräldrar som kommit för att lyssna på den politiska debatten i det viktiga ärendet Beslut om tilläggsbudget för Barn-, utbildnings- och kulturnämnden (BUK) för att undvika sänkning av barn- och elevpeng. Det fanns ett förslag som skulle innebära att pengar skjuts till, genom att ta från kommunens sparade medel – men skulle det få tillräckligt stöd?

Läget för skolor runt om i Sverige är dåligt. Inflation och utvisningspolitik har drabbat många kommuner. I Flen gör kombinationen av nya fina skollokaler och många tomma skolplatser att lokalkostnaden per elev är hög. Kommunfullmäktige har länge försökt förmå skolan att lokaleffektivisera, utan enighet om hur detta ska gå till.

49 åhörare fanns på plats på fullmäktige i Skjortan i Flen när skolans budget togs upp. Foto: Kristina Nyström

Förra året tog KF beslut om att inte lokaleffektivisera genom att lägga ned små skolenheter i behov av renovering. Dessutom flyttades kostnaden för lokaler från kommunstyrelsens budget till skolans. Det var ett effektivt sätt för att tvinga fram lokaleffektiviseringar – det får erkännas.

Flyttkarusellen på Stenhammarskolan är i full gång. Men var det en klok och ansvarsfull politik?

För skolan har det inneburit en turbulent situation. Besparingar har försökt göras på andra områden – bibliotek, fritids och kulturskola. Ändå har man inte kunnat undvika en sänkning av pengar till undervisningen.

Vi i föräldrarådet på Stenhammarskolan företräder vårdnadshavare till ungefär 800 elever, nästan hälften av kommunens elever. Vi har känt stor oro för dessa förändringar och har under våren försökt rikta både politikers och allmänhetens uppmärksamhet på riskerna, bland annat med en namninsamling som samlade över 1600 namn.

Vi med barn på Stenhammarskolan vet att det är en bra skola.

Det blev nej, i måndags. Fyra partier röstade för att ge mer pengar, för att kunna upprätthålla så mycket stabilitet och personalresurser som möjligt under denna svåra omställningstid. De tre största partierna var emot. Beslutet drabbar alla barn i Flen, men det drabbar väldigt olika.

Vi älskar, och vill kämpa för, vår skola. Varför lyssnar ni inte på oss?

TEXT: Föräldrarådet och föräldrar på Stenhammarskolan

Adisa Limic, Angelika Holmgren, Cecilia Skogner, Emelie Franzén Malm, Fais Ali Omar, Hanna Carnesten, Hannes Lindblom, Josefin Johansson, Karna Mason, Kristina Nyström, Lotta Abbedal, Mazen Alasad, Sabina Roglar