Botvidsgården i Trosa ägs av Botkyrka kommun och hyrs ut till privatpersoner, föreningar och företag. Foto: Botkyrka kommun

Renoverade Botvidsgården – nu får kommunen backa

Botkyrka kommun använde statliga bidrag fel, bland annat för renovering av Botvidsgården i Trosa.

Det var Ekot på Sveriges Radio som förra veckan publicerade en granskning som visar att Botkyrka kommun åkt på studieresa till New York, renoverat en kursgård i Sörmland och satt upp julbelysning – med statliga pengar öronmärkta för att motverka gängkriminalitet.

Kommunen fick totalt 65 miljoner kronor för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng. Nu har man betalat tillbaka 400 000 kronor till Socialstyrelsen, skriver Sveriges Radio.

Kursgården Botkyrka kommun renoverat är Botvidsgården i Trosa. På kommunens hemsida beskrivs den som: ”Omgiven av vacker natur och här finns egen strand vid vattnet med badbryggor. Gården är renoverad och ägs och hyrs ut av Botkyrka kommun och går bra att hyra för bland annat läger, konferens, team building eller fest.”

12 nyrenoverade rum

Gården hyrs ut till föreningar, företag och privatpersoner, ingen koppling till Botkyrka kommun behövs. Gården har plats för upp till 40 gäster, i tolv nyrenoverade rum, som kommunen skriver på sin hemsida, på en sida uppdaterad den 17 april i år.

Socialstyrelsen säger till Sveriges Radio att man nu granskar hur kommunerna använt sig av statsbidragen, med särskilt fokus på just Botkyrka.

– Nu har vi gjort rätt för oss. Det är viktigt. Vi ska inte tillskansa oss några medel från Socialstyrelsen som vi inte har rätt till. Det är självklart, säger Lennart Agén, presschef på Botkyrka kommun, till Ekot.