Dockan Freja har Linnéa Kryléns mamma sytt, med olika detaljrika outfits från de olika böckerna. Foto: Ulrika Sturén
Linnéa Krylén, Strängnäs, mottog Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur 2024. En ära och 75 000 kronor från Svenska Akademien. "Det här är det första och största jag fått. En smällfin slant också", säger hon.

”Priset är en injektion att avsätta tid åt skrivandet”

Linnéa Krylén, Strängnäs, trodde inte sina ögon när hon öppnade brevlådan i början av juni. Brevet från Svenska Akademien hade guldkant och var undertecknat av ständige sekreteraren Mats Malm. – Det här är det första och största jag fått. En smällfin slant också. Direkt när jag fick brevet kände jag en injektion av energi att avsätta tid åt skrivandet, säger författaren som tilldelats Schullströmska priset för barn- och ungdomslitteratur.

Schullströmska priset delas ut vartannat år sedan 2002, till framstående författare av barn- eller ungdomslitteratur. Priset delas ut av Svenska Akademien och utgår från en fond som överlämnades av Kerstin Schullström. Två pristagare får vardera 75 000 kronor, i år heter de Linnéa Krylén och Christina Lindström.

– Det är bara stora namn på listan, därför jag blev så överumplad. Men jag har förstått att priset ibland ges som uppmuntran och ibland för trogen tjänst. Christinas bokhög är större än min, men de kanske vill uppmuntra författarskap som är på gång, säger Linnéa Krylén när vi träffar henne hemma i den gamla arbetarbostaden utanför Strängnäs.

Från Östersund

Rötterna har hon i Lit utanför Östersund, efter studier i Gävle och Stockholm landade hon i huvudstaden.

– När vi skulle få barn flyttade jag till min sambo hit. Det är en bra miljö att skriva och skapa i, säger Linnéa Krylén.

Hon är utbildad barnkulturvetare och har vid sidan om författarskapet uppdrag som konstpedagog, lärare och handledare för studenter vid Linnéuniversitetet samt sitter som ledamot i ett flertal barnlitterära referensgrupper. Kylén arbetar brett med läsfrämjande arbete och vikten av att barns röster blir hörda, bland annat i samarbete med Svenskt barnbildarkiv i Eskilstuna.

Prispengarna från Svenska Akademin ska hon använda till kärnan, skrivandet.

– Nu ska jag avsätta tid i mitt liv för att skapa och skriva. Det har varit lite paus i det sedan 2020 när ”Handbok för storsamlare” kom ut. Nu med de här pengarna känner jag mig väldigt uppmuntrad att fortsätta på skapandespåret och inte tappa det i allt annat som är roligt.

Gör hela processen själv

Krylén skapar faktaböcker för barn med utgångspunkt i ämnen hon själv är intresserad av; storsamlare, kartläsare och molnskådare. Hon gör allt själv, research, text, form, illustrationer och layout.

– Jag utgår från det som jag vill veta mer om. En bok tar ungefär två år att göra.

Teckningarna gör hon för hand och färglägger i datorn. Hon arbetar parallellt med text och bild och gör boken direkt i layoutprogrammet InDesign.

– Det har ett sånt värde att se att det blir en bok. Det är en lång process att koka ner fakta, det svåra är att behålla kärnan när man ska skriva enkelt. Sen är det alltid en avvägning om man ska sprida vidare roliga ej belagda anekdoter eller hålla sig till sanningen.

Men ibland en det en omöjlig process att få med allt spännande.

– Konstsamlaren och grevinnan Wilhelmina von Hallwyl till exempel skulle kunna bli en egen bok, men jag tröstar mig när jag inte kan ha med allting, att jag kan spara det till författarbesök. Då får jag ändå berätta det!

Böckerna följer varandra

På besöken följer också Freja med. Waldorfdockan har Linnéas mamma sytt efter karaktären i debutboken ”Frejas plats”, 2013. Freja har olika outfits och attiraljer – en helfodrad kappa, flytväst, stövlar, termos, fikalåda, ryggsäck, en katt och en fjällräv – och kan även anta huvudkaraktären i andra böcker.

– På ett ställe i första boken ligger Freja och molnskådar, när man går tillbaka ser man att böckerna följer varandra. ”Handbok för molnskådare” som kom 2015 blev mitt genombrott.

Nästa projekt då?

– Jag kommer att skriva mer. Det som är spännande med idéerna är att de inte finns förrän de finns. Sen är de självklara och börjar växa, säger Linnéa Krylén.