Hunden Sigge och Hanna Edlund provade hinderbanan under Hundens dag i Vingåker. Foto: Mats Karlsson
Bra att ha saker i bilen hade Jonas Andersson med sig från Nationella viltolycksrådet.
Ingela Andersson och griffisarna var på plats och hjälpte hundägare med hinderbanan. Här är det hennes egen Ragge som visar upp sig.
Andreas Gottfridsson och Thomas Lindholm från Jägarförbundets vingåkerskrets bjöd in till Hundens dag i Vik. Djursjukskötare Maria Messing föreläste om hur man djursjukvård och draghundssport.
Jenny Eriksson från Nyköping visar viltvästen med vargstål.
John och Therese Winblad tillsammans med Ester.
Tollaren Tezzla visar hittar rätt lukt direkt.
Madeleine Eriksson och Allie i Vingåkers hundklubb gillar att vara aktiva.
Ulrika Ridell, Stefan Andersson och hunden Nässla lutade sig tillbaka ett tag.
Tezzla markerar lukt på rätt ställe.
Tezzla och Susanne.

”De flesta hundar rör på sig för lite”

Hinderbanor, viltspår, nosework och rallylydnad – Vingåkers Hundklubb hade laddat upp på Hundens dag i Vik. Jägarförbundets Vingåkerskrets bjöd in alla hundintresserade till en heldag. Det var dåligt med besökare, men de som kom fick se hundar i arbete och prova olika aktiviteter med sina hundar.

John och Therese Winblad kom till Vik tillsammans med amstafblandningen Ester som var väldigt glad att träffa alla andra hundar.

– Hon är ung och det här är andra gången vi är ute bland så här många hundar. Först var hon väl upphetsad, men nu har hon lugnat ner sig och det går bra, säger Therese.

John och Ester gör ett försök med rallylydnad.

– Just i dag är hon inte jättekoncentrerad. Vi har gjort det hemma i trädgården, men i dag tycker hon att det är mer spännande att kolla vad de andra hundarna gör, säger John.

Det är första gången som Jägarförbundets Vingåkerskrets arrangerar Hundens dag. Andreas Gottfridsson är hundansvarig i klubben och ville göra något annat än att viltspår.

– Det är kul att hitta på något som inte är nischat mot jakt. Något som handlar om hur man kan ha kul med sin hund, lite tips på vad man kan hitta på, säger Andreas Gottfridsson.

Sjukvårdstips för hunden

Mariah Messing som är djursjukskötare på akuten på Strömsholms djursjukhus håller en föreläsning om vad man kan göra om hunden blir sjuk eller skadar sig.

– Vi märker ofta att djurägare väntar för länge innan de tar kontakt. Om hunden har kräkningar och diarre är det bra att ta kontakt med sjursjukhuset. Det är också bra att ge kosttillskott som bromsar diarre. Nu när värmen kommer är det högsäsong för sånt.

Hon är också engagerad i draghundsport och slår ett slag för den.

Springa sig andfådda

– Det är en perfekt sport för hundar. De flesta hundar rör sig för lite. De får gå några kissrundor i koppel, men hundar mår bra, både mentalt och fysiskt, av att springa sig andfådda, säger Mariah Messing.

Madeleine Eriksson i Vingåkers Hundklubb har med sig tre whippethundar.

– Allie är gammal nu men hon älskar alla banor. Jag kör allt med mina hundar, även viltspår.

Hundklubben har ställt ut skyltar till rallylydnad, koner till slalom och drar viltspår.

– Jag tycker det här är ett kanonbra initiativ, att vi som är med i olika klubbar kan träffas och umgås runt hunden, säger Madeleine Eriksson.

Tollaren Tezzla är en hejare på nosework, alltså att hunden söker efter specifika dofter i olika miljöer, som narkotikahundar i tullen och hos polisen. Ägaren Susanne Hultman gömmer lukten, eukalyptus, någonstans och Tezzla hittar den direkt.

– Hon älskar det. Ju mer man tränar hunden desto svårare ställen gömmer man lukten på, säger Susanne.

Hundtränaren och beteendeutredaren Ingela Andersson säger att det vanligaste problemet hon möter är hundar som inte kan träffa andra hundar.

– Det blir stökiga hundmöten. Näst vanligast är rädda hundar. De kan vara ljud, mörker eller getingar, ja vad som helst. Ofta när hunden blir rädd blir ägaren stressad.

Det är är inte alla som vet hur man ska hantera sin egen stress, ändå svårare blir det med hundens, säger Ingela.

Skäms över hunden

– Man skäms för att hunden skäller. Men att de små larmande raserna skäller är inte så konstigt.

Helt andra problem handlar det om hos utställaren Dogtech från Nyköping. De säljer västar med vargstål och vildsvinsskydd som de själva varit med och tagit fram.

– Vi hade flera hundar som blev skadade under jakten för 20 år sedan. Min man tänkte till och tog fram en första väst, sedan dess har de utvecklats i material och på andra sätt. Dessutom drunknade två av våra hundar i en vak, så nu har vi tagit fram västar med flythjälp i olika storlekar, säger Jenny Eriksson.

Hon säger att för 20 år sedan skrattade de andra jägarna åt västarna.

– Men synen på jakthundar har ändrats. Då satt de i någon hundgård, nu ligger de i soffan och är en del av familjen.

Andreas Gottfridsson som arrangerade Hundens dag säger att det nog blir en till nästa år, trots att det var dåligt med besökare.

– Jag var lite deppig först, men de som var på plats var positiva, besökare, inbjudna och utställare, så det känns bra ändå.