FOTO: JONAS EKSTRöMER / TT
Kung Carl XVI Gustaf tog emot ett hundratal gäster på Stenhammars gods i Flen för att prata robust livsmedelsförsörjning. Landsbygdsminister Peter Kullgren var en av de inbjudna.
FOTO: KARINA FRöLUND
Den gigantiska ladan delades av med en halmbalsportal.
FOTO: KARINA FRöLUND
Kung Carl XVI Gustaf var glad över det stora intresset för livsmedelsförsörjning på Stenhammardagen.
FOTO: KARINA FRöLUND
Lena Lind, Livsmedelsverket och Anna Nordström, Jordbruksverket, tycker att Sverige är på rätt spår med beredskapen.
FOTO: KARINA FRöLUND
Kung Carl XVI Gustaf och beredskapschef Markus Lassheikki från Finland pratade om livsmedelsförsörjning.
FOTO: KARINA FRöLUND
Lida Gård serverade gulaschsoppa på kött från Stenhammars Gods. Ensilagebalarna agerade bord.
FOTO: KARINA FRöLUND
Hannah Larsson från Lida Gård Flen fixade maten. Hon berättar att de samarbetar med Stenhammars gård och säljer deras naturbeteskött i butiken.
FOTO: KARINA FRöLUND
Tidigare landshövding Liselott Hagberg är numera styrelseledamot på Sörmlands Sparbank. Här i samtal med bland annat Margareta Thorgren, hovets informationschef.
FOTO: KARINA FRöLUND
Föreläsningar och diskussioner i den stora ladan på Stenhammar..

Kungen: Lönsamhet behövs i familjejordbruk

Temat vid Stenhammardagen i Flen var robustare livsmedelsförsörjning. Ett aktuellt ämne. – Matförsörjning i kris och krig är en viktig trygghetsfaktor för alla som bor här, säger kung Carl XVI Gustaf.

Kungen invigde traditionsenligt Stenhammardagen som sedan 2006 arrangeras av Stenhammars godsförvaltning och Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU).

Ett hundratal inbjudna gäster var på plats. I den mäktiga ladan flög svalorna kvittrande över gästernas huvuden. Lokalen hade delats av med stora halmbalar. I ena delen föreläsningar och samtal, i den andra serverades gulaschsoppa med kött från egna gården.

Maten levererades av Restaurang Lida Gård, som arrenderar av Stenhammar. Brödet hade man bakat på mjöl från Warbro kvarn i Sköldinge, den ekologiska äppelmusten kom från Hälleforsnäs. Den lokalproducerade känslan förstärktes av den svaga doften av ensilage och att lunchen serverades med de vita balarna som temporära bord.

Större diversitet behövs

På temat om mat och beredskap höll Lena Lind från Livsmedelsverket och Anna Nordström från Jordbruksverket föredrag.

– Det allra viktigaste är att hela kedjan från jord till bord fungerar, säger Lena Lind.

Anna Nordström poängterade att hållbarhet och beredskap inte står i konflikt.

– Vi är på rätt spår, det gäller att fortsätta på den vägen, säger hon.

I pausen fick Sörmlandsbygden några minuter med kung Carl XVI Gustaf som poängterade vikten av lönsamhet i lantbruket.

– Jag är ingen expert på livsmedelsberedskap, men det kan behövas lite större diversitet inom lantbruket. Det är viktigt att även mindre och medelstora familjejordbruk har lönsamhet i sina verksamheter. Det finns många stora lantbruk, men även familjejordbruken behöver uppmuntran och stimulans. Det kan behövas fler, de är en viktig del av livsmedelsförsörjningen, säger kungen.

Livsmedelsförsörjning och beredskap på agendan. Är kungen redo och har packat krislådan?

– Den är packad i fjällstugan, men vi har väl inte direkt en låda på slottet, säger kungen.

Nyckeln? Samarbete

Finland, med 130 mil gräns mot Ryssland, har inte som Sverige nedmonterat försvaret.

– Vi har i generationer upplevt hungersnöd och krig. Vår geografi håller oss alerta. Vi har beredskapen inbyggd i generna. Svenskarna är i grunden positiva och tror det ska gå bra. Vi finnar tänker att det här kan gå snett, säger Markus Lassheikki, beredskapschef i Centralförbundet för lant- och skogsbruksproducenter.

Finland har också en högre självförsörjningsgrad. När Sverige nu ska börja bygga upp sin beredskap säger Markus Lassheikki att det är viktigt att myndigheter och företag samarbetar.

– Det som händer på gården har stor betydelse för kvalitet och kvantitet.


FAKTA · Krislåda

En viktig del i hemberedskapen är en krislåda. Den ska kunna säkerställa de grundläggande behoven: Mat, vatten, värme, sömn och information.

Myndigheten för samhällskydd och beredskaps (Msb) definition av hemberedskap innebär att kunna klara sig utan samhällets hjälp i en vecka.

Att ha hemma:

Mat som inte behöver kyl eller frys eller som kan ätas direkt.

Radio som går på batterier eller med vev/solceller. Ficklampa med extra batterier.

Flaskor och dunkar med rent vatten. Förvaras vattnet mörkt och svalt håller det länge.

Stormkök och bränsle. Sovsäckar, filtar och varma kläder.
msb.se