FOTO: MOSTPHOTOS
Fest och dans i alla Sörmlands nio kommuner!

Guide: Här kan du fira midsommar i Sörmland

Dags att börja knåpa ihop blomkransen och leta fram dansskorna – midsommar knackar på dörren. Förutan själva dansen och lekarna kring stången stå det också tombola, pilkastning, luftgevärsskytte och gammeldans på schemat.

Sörmlandsbygden har skrollat igenom utbudet i Sörmland och tipsar om midsommarfiranden. I Eskilstuna och Flen firas det även på midsommardagen. Men om ni ska fira i Björnlunda eller Ullevi är det bäst att låta hunden stanna hemma, den är inte alltid välkommen. Fler firanden kan ni hitta på kommunernas webbsidor.

Eskilstuna

Midsommarfirandet i Kungsparken i Kjula innehåller ringdans, fyrkamp och dragkamp. Alla är välkomna att plocka blommor och klä midsommarstången vid 09.00 för att sedan starta upp firandet klockan 13.00.

Eller starta dagen med att klä Barva bygdegårds nya majstång klockan 9.00 på midsommarafton. Området öppnar klockan 14.00 med kaffestuga, lotterier, chokladhjul, hembygdsmuseum, musik med Stråkdraget och stångresning med efterföljande dans.

I Krusgårdsparken i Torshälla börjar firandet klockan 11.00 med musikunderhållning och dans runt midsommarstången. Pil- och hästskokastning, fiskdamm och servering av grillkorv, kaffe, med mera.
Vid Grundby Limpa i Valby sker firandet på midsommardagen, lördag 22 juni. klockan 13.30 är det uppvisning av Rekarne Folkdansgille, dans kring midsommarstången, tävlingar och lotterier. Glass, korv- och kaffeservering.


Flen

Midsommarfirande i Vadsbro skolträdgård vid Vadsbro kyrka. Dans kring midsommarstången, tipspromenad och kaffeservering. Arrangeras av Vadsbro och Blacksta syföreningar, start klockan 14.00.

Midsommarfirande på Hembygdsgården i Malmköping, kaffeservering i Länsmansgården öppnar klockan 12.00. Fotomuseet är öppet under dagen. Midsommarstången reses vid 14.00, med traditionsenlig musik och dans.

På midsommardagen firar även Årdala, med gudstjänst på logen klockan 13.30, sedan är det tipspromenad och fika. Det finns möjlighet att pröva lyckan med tombola, chokladhjul, pilkastning, lotteri och skytte. Dans och lekar kring midsommarstången med levande musik och möjlighet till en svängom med gammaldans på logen.


Gnesta

Det blir ett traditionsenligt midsommarfirande med levande musik, dans, lekar, lotteri, kaffe, varmkorv med mera på Gryts Hembygdsgård. Majstången kläs vid 11.00, ta med blommor och hjälp till!

Vid Skottvångs Grufva firas midsommar med dans, sång och god mat. Först klär man midsommarstången tillsammans och sedan dansar man in sommaren med ringdanslekar och dragspelsmusik,start 12.00.

På Ullevi Hembygdsgård blir det dans, sång, fika och andra roliga aktiviteter. Dans kring midsommarstången klockan 13.00 och 14.30 med levande musik. Dans på logen till levande musik med Skogsundarna. Tombola samt tipspromenad. Hundar får tyvärr inte följa med in på området.

Traditionellt midsommarfirande med dans och lekar blir det även på Björnlunda Hembygdsgård. Grindarna öppnas 14.00 för musikunderhållning, servering, chokladhjul, tombola, fiskdamm, barntombola och pilkastning. Idrottsföreningen säljer korv, glass, godis och dricka. Midsommarstången reses till musik klockan 16.00. Hunden bör stanna hemma.


Katrineholm

Traditionsenligt firande på Julita gård. Start 13.00 med musikunderhållning, sedan avmarsch med majstången från caféet till midsommarängen med spelande spelmän. Dans kring midsommarstången leds av danspedagog Doriz Zsiga. Därefter konsert med folkmusik. Arrangeras i samarbete med Julita GoIF och Julita hembygdsförening.

 

Traditionsenligt midsommarfirande på Julita Gård. Glöm inte regnjackan, vi bor fortfarande i Sverige!


Nyköping

Traditionellt midsommarfirande i Nävekvarns Folkets park. Hjälp till att klä stången från klockan 10.00, ta gärna med egna blommor. Stången reses klockan 15.00, sedan blir det musik och dans, café, lotteri, fiskdamm, korv och luftgevärsskytte.

Vrena Folkets Hus och Vrena IF välkomnar alla från klockan 15.00 till Folkets Park för ett traditionellt midsommarfirande med allt vad det innebär – dans, lek och musik. Midssommarstången kläs kvällen innan, alla som vill är välkomna att vara med och hjälpa till.


Oxelösund

Det blir dans och lekar kring midsommarstången på Oxelö Krog. Klockan 10.00 är det dags att klä och resa majstången. Klockan 13.00 blir det levande musik och ringlekar med Lotta och Lena. Glöm inte att ta med bygdedräkt om du har en!

Dansa ringdans runt stången på stora gräsmattan på Jogersö tillsammans med andra. 14.00 drar spelmännen i gång dansen. På Jogersö finns bänkbord och grill om ni vill fortsätta firandet på egen hand.


Strängnäs

Midsommarfirande i Mälsåkers slottspark i Stallarholmen med traditionella danslekar. Stången kläs klockan 14.00, Cristiano Finessi står för musiken och Ida Schöön sjunger. Stafettlekar, rockringstävling, fiskdamm och godishjul. Slottscaféet är öppet.

Välkommen till vackra Visholmen för ett klassiskt midsommarfirande med resning av majstång, ringdans, allsång och livemusik för hela familjen. Musiken står Smedbälgarna, Lars Priebe och Marika Bodotter för.
Dragspel, dans och lekar vid Skottvångs Grufva. Stången klär vi tillsammans klockan 12.00. Fika och midsomriga rätter på menyn.

Traditionellt firande som följs av allsång med gästartister. Midsommarängen vid Gripsholms Slott, klockan 14.00-16.00.


Trosa

Fira midsommar på Trostorp. Midsommarstång med dans och lekar, godishjul, bollspel, fiskdamm, lotterier och öppen servering, start 11.00.
Klockan 13.00 reses midsommarstången, dans, sång & lekar med Trosa sommarteater på Garvaregården. Njut av en jordgubbsbakelse och gott kaffe i trädgården.

Vid Trosa havsbad reses midsommarstången på stranden klockan 16.00. Efter det blir det lekar med Josephine och Bobby.


Vingåker

Österåker firar med dans och lekar runt midsommarstången kl 14.00 vid Hagby IP. Fika och korv med bröd, lotteri och en massa aktiviteter för hela familjen. Underhållning av traktens spelmän.

På Hjälmargården börjar firandet kl 11.00 med att klä midsommarstången. Dansen börjar kl 15.00 och kl 19.00 är det konsert vid Kaffestugan med Cross Heart.