En mörkbrun, nästan svart, liten skönhet föddes i mitten av maj. Hon är värd sin vikt i guld. Uppfödarna Annette Karlsson och Aksel Primdahl utanför Forssjö har varit extra nervösa inför den här fölningen. Att avla via embryotransfer är spännande, men också ängsligt och dyrt.
Det är deras dressyrsto Mazy Klövenhöj som är den biologiska mamma till fölungen, som än så länge saknar namn. Mazy är en Grand Prix och mästerskapshäst. Förra året kom hon och hennes ryttare Johanna Due-Boje åtta på världscupfinalen i USA.
– När man har ett sto som tävlar i olika mästerskap är det svårt att få in en elva månader lång dräktighet. Det är lång tid. Så vi har funderat på embryotransfer i flera år, säger Annette Karlsson.
Och förra året var det dags.
– Vi betäckte Mazy under en lugnare period. Det kan vara svårt att få tävlingshästar i hög kondition dräktiga, men vi hade tur. Mazys mamma var också lätt att få dräktig.
Och med betäckte menar Annette att Mazy fick åka till en seminstation och bli inseminerad av Skyline to Bs spermier. Skyline, som rids av Grand Prix-ryttaren i dressyr Carl Hedin, var då i Tyskland. Skylines frysta sperma kom med posten till Mazy.
– Från början kollade vi på Skylines pappa, men hans sperma var svindyr. Och Skyline är ju jättefin. Han är en kanonhingst, säger Annette.
Mazy blev dräktig på första försöket. Efter sju till åtta dagar efter ägglossningen spolades embryot ur från livmodern och flyttades till ett mottagarsto, Fiona.
Innan betäckningen behöver både det biologiska stoet och mottagarstoet synkroniseras för att ligga i samma fas i sina brunstcykler.
– Vi har fått låna Fiona. Vi hade inga passade ston och är jätteglada över att få låna henne. Hon är frisk och sund. Och verkligen förtjust i fölungen.
Det är Fiona som varit dräktig i nästan ett år, med Mazys och Skylines föl i magen.
– Det har gått bra. De sa att fölet skulle komma den 1 maj. Det var vi lite tveksamma till. Vi har haft 30 föl och man känner igen symptomen. Vi hade ändå koll på henne hela tiden, och den 14 maj var det dags.
Fiona var övervakad av både kamera och fölvakt runt magen som larmade när förlossningen började.
– Allt gick bra. Fölet var ganska stort, så vi fick hjälpa till lite, säger Annette.
Många som har djur, speciellt hästägare, hör hur pengarna tickar i väg när Annette berättar om embryotransfer. Annette nickar och räknar på semin, spolning, flyttning av embryo, övervakning, kontroller och att föda upp någon annans häst i ett år.
– Det kanske handlar om 75 000 kronor för själva semin och all veterinärvård, sedan tillkommer det att ha stoet här under tiden, fram tills fölungen ska avvänjas. Det landar någonstans runt 100 000 kronor.
Intresset för embryotransfer har ökat markant de senaste åren i Sverige, och fler och fler veterinärkliniker erbjuder metoden.
– Jag har en kompis som fick en skada på sitt sto. Det skulle inte vara bra för henne att bli så tung som ston blir när de är dräktiga. Då fungerade embryotransfer bra, säger Annette.
Fölungen skuttar glatt och obekymrat runt sin ”mamma” Fiona i hagen. Annette Karlsson och Aksel Primdahl säger att fölets biologiska mamma Mazy var ganska oansenlig som unghäst.
– Hon var inte så flashig som många fina dressyrhästar, men hon hade från början bra mekanik i sina rörelser och en otrolig arbetsvilja.
Mazys första föl kommer inte att säljas, säger Annette.
– Nej, vår dotter Pernille (Primdahl), som ridit Mazy tidigare och jobbat i dressyrstall, vill ha henne. Om vi gör det här en gång till, då kan vi sälja det fölet.