Nu tar lokala banker över landsbygden

Det är dags för oss privatkunder att också bli kunder i de nya lokalbankerna!

För några dagar sedan berättade Norrbärke Sparbank i Smedjebacken i Dalarna att man bygger en ny bankenhet i Ludvika. Det blir en komplett bank som fyller ett viktigt tomrum efter de stora affärsbankernas många nedläggningar.

Swedbank och Handelsbanken, som i början av 2000-talet hade flest lokalkontor av alla större banker, har på senare år tävlat om att lägga ned flest filialer. SEB och Nordéa har ännu tidigare i stort sett övergivit landsbygden. De finner sig till rätta i de största tätorterna – storstäder och residensorter.

Dagens Industri berättade i vintras om hur många kommuner i landet som inte har kvar ett enda bankkontor med kontinuerlig service efter åratal av nedläggningar. Det var 38 kommuner av 290 varav flera finns i Dalabygdens, Länspostens och Sörmlandsbygdens utgivningsområden.

Exempel på sådana kommuner är Laxå, Ockelbo, Orsa och Skinnskatteberg.Men hav tröst! Nu håller de 59 lokala sparbankerna, Länsförsäkringar Bank och Landshypotek Bank på att utveckla sina banker efter det att bankkunderna inte bara vill bli betjänade av enbart telefon och Internet. De kräver, inte minst alla landsbygdens småföretagare, att få en personlig och kunnig bankmedarbetare i närmiljön för att lösa viktiga finansiella frågor och mer akuta problem/behov.

Den bank som satte i gång den nya vågen av nyetableringar av bankkontor på landsbygden var Leksands Sparbank i Dalarna som startade ett nytt fullservicekontor i Gagnefs kommun. Därefter hängde sparbanker i Hälsingland och Ångermanland på den nya trenden och skapade bankkontor i Njurunda och Örnsköldsvik.

Tillsammans med de övriga två nämnda lokalbankerna kan landsbygden de närmaste åren få ett ekonomiskt lyft som ger våra småföretag nya möjligheter och befolkningen många nya jobb.

En reflektion kring dessa positiva förändringar är att det politiska systemet via regering och riksdag aldrig tagit initiativ till att skapa en fungerande bankmarknad i hela Sverige. Den statliga regionala politiken har i stället sysslat med tillfälliga lösningar och mindre genomtänkta bidrag.

Nu har en rad kommuner på landsbygden stimulerat lokalbankerna att expandera. Det är dags för oss privatkunder att också bli kunder i de nya lokalbankerna!