Susanne Ekström har svårt att bestämma sig för vilka bilder som ska ramas in, även om några verkar självklara. Foto: Lena Magnergård
Arja Hermansson tillsammans med två av föreningens medlemmar, som ägnar dagen åt att affischera och sprida budskap om konstrundan.
Susanne Ekström på Fogdö gör sig redo för premiären av Strängnäs konstrunda.

Välkommen hem till 34 konstnärer i Strängnäs

I helgen kanske hela hennes hem invaderas av besökare, eller så kommer ingen. Det är så en konstrunda fungerar. Oförutsägbart och kanske helt underbart. Susanne Ekström på Fogdö är en av utställarna som gör sig beredd för premiären av Strängnäs konstrunda.

På golvet i ett ljust vardagsrum, med hela naturen utanför panoramafönstret, kryper Susanne Ekström runt och mäter bilder. Hon väljer ut vilka verk som ska visas på konstrundan. Favoriterna ska hon rama in. Men att skiljas från sina alster tycker hon inte alls är svårt.

– Snarare tvärtom. Berörs någon av mina bilder och till och med vill lägga en slant på dem känns det härligt, ja, faktiskt hedrande, säger hon.

Det är Strängnäs Konstgalleriförening som bestämt sig för att arrangera en konstrunda i kommunen, med 34 deltagande konstnärer. Konstgalleriföreningen bildades för ett år sedan av konstnären Arja Hermansson tillsammans med maken Dan Hermansson.

– Vi hyr lokalen och ägnade de första månaderna åt att renovera och skapa en gallerimiljö, säger Arja Hermansson.

Idén är att hyra ut galleriet till föreningens medlemmar till självkostnadspris. Här kan de sedan ställa ut sina verk och få tillgång till hela galleriet utan att betala någon provision till galleriägare.

– Totalt har vi skapat 35 kvadratmeter väggyta mitt i centrala Strängnäs med två stora skyltfönster vilket gör att exponeringen blir stor.

Till helgen drar föreningen också i gång den första konstrundan i kommunen.

Tanken är att besökarna ska starta i galleriet där man får en överblick över vilka konstnärer som deltar och Arja med flera kan hjälpa till att planera en bra runda för besökarna. Varje deltagare presenterar också sig själv med en 40 gånger 40 centimeter stor, eller snarare kanske liten, målning som får symbolisera hens konstnärsskap.

– Eftersom det här är första gången vi gör arrangemanget har vi förstås ingen aning om hur stort intresset blir men vädret kommer nog att vara avgörande, säger Arja Hermansson.

Hoppas ni på sol eller regn då?

– Kanske varken eller, snarare lite småmulet väder så att besökarna är riktigt sugna på en utflykt.

När Sörmlandbygden är på plats har en handfull medlemmar samlats i galleriet för att hjälpa till att sätta upp affischer och sprida kännedom om evenemanget. Engagemanget är det inget fel på.

– Vi blir bara fler och fler, säger Arja. För några dagar sedan passerade vi ett målsnöre och kunde hälsa vår hundrade medlem välkommen. En man från USA som hade hittat hit och vill ställa ut i framtiden.

Men det dröjer nog ett tag. Redan nu är hela nästa år i princip fullbokat och Arja gläds åt att intresset är stort.

– Efter konstrundan kommer vi att fira vårt ettårsjubileum med auktion och bubbel i lokalen, säger hon.

Men åter till Fogdö och Susanne Ekström som förbereder sig för fullt. Hon har svårt att bestämma sig för vad hon ska visa. Det finns så mycket.

– Jag har målat i hela mitt liv men inte haft det som yrke. Min utbildning är inredningsarkitekt och de sista åren, innan pension, jobbade jag med inredning i regeringskansliet, berättar hon.

Men nu är det målning på heltid som gäller.