"För mig är Kantorp speciell eftersom jag varit med bland de första som har dykt på många ställen. För några år sedan hittade vi fram till schaktet under den rivna laven. Förbindelsen ligger på 84 meters vattendjup," säger Johan Rees. Foto: Anders Etander
"I gruvan finns jättestora träplank som är häftiga, dessutom fina hängbroar, lastbryggor, vagnar, trappor med mera. Ett favoritställe är en gång med stora brytrum på bägge sidor," säger Johan Rees.
"Nere i gruvan är det bäcksvart, alltid. Men vi har med oss starka lampor så man upplever det snarare som ljust," säger Johan Rees.
Grott- och gruvdykning kräver långa och avancerade utbildningar. Säkerheten är viktigast. Managementkonsulten Johan Rees uppskattar dykningen som kontrast till vardagen.
2023 tecknade företaget Sens ett 63-årigt arrendeavtal för att på sikt kunna lagra och producera energi med ett pumpkraftverk i Kantorp. Men än är ingen verksamhet påbörjad och dykarna får ha gruvan för sig själva.
I Kantorps gruva i Sköldinge utanför Katrineholm, bröts järnmalm 1866–1967. Spår från den gamla verksamheten syns i dag i den vattenfyllda gruvan.
Dykning är undervattensfotograf Anders Etanders stora passion. Han håller även dykutbildningar och gör 3D-moduleringar av sina bilder.
FOTO: ETANDER DIVING/PRIVAT
Anders Elander och Johan Rees är två av dykarna som utforskar Kantorps vattenfyllda gruva i Sköldinge.

Bildspecial: Kantorps gruva under ytan

Västeråsaren Johan Rees är en flitig dykare i den gamla gruvan i Sköldinge. "Jag är väldigt fascinerad av industrihistorien och besöker också gärna övergivna gruvor som inte är vattenfyllda. Kantops gruva är väldigt fin, med mycket lämningar kvar under vattnet. Dessutom är det bra sikt. På 50 meters dykdjup är gruvan väldigt stor, så det finns mycket att utforska.