Kocken Wilma Sylvefjord och platschef Henrik Färnqvist framför den nedbrunna restaurangen i Solbacka. Foto: Anette Andersson

Restaurangen vid Solbacka nedbrunnen till grunden

– Det är otroliga materiella förluster, men vi är väldigt tacksamma att det inte blev några fysiska skador, säger platschef Henrik Färnqvist.

Tidigt på söndagens morgon upptäcktes en brand i Solbacka Krog och Rum i Stjärnhov, Gnesta. Byggnaden var övertänd när polisen och räddningstjänst anlände och gick inte att rädda. Under måndagen rök det fortfarande och polisen kunde inte gå in, utan filmade med drönare.

– Förjävligt, skit och helvete. Det har inte riktigt sjunkit in, tankarna snurrar samtidigt som det är tomt i huvudet. Jag tänkler på vad som hänt och vad vi ska göra framåt. Allt arbete vi lagt ner, säger platschef Henrik Färnqvist.

Förra veckan fick de glädjebeskedet att de utsetts till Sveriges bästa golfrestaurang av Players First. Under måndagen satt Henrik Färnqvist och teamet i möte med fastighetsägaren Sisyfosgruppen för en nödlösning.

Pop up-kök i gymmet

– Det finns gott om lokaler på Solbacka, de närmsta veckorna får vi använda gamla skolans restaurangkök för inbokade paketresor och konferenser. I sommar blir det en pop-up-restaurang i golfklubbens gym.

Hotellbyggnaden och golfklubben precis bredvid klarade sig med svärta utvändigt och röklukt invändigt.

– Det här var också sämsta tänkbara timing, golfbana öppnade för en vecka sen. Efter en tung vinter började det rulla på och vi kände att vi var på banan, säger Henrik Färnqvist.

Restaurangen öppnade så sent som den 22 april 2023. Händelsen utreds av polisen som mordbrand.