Tre ljusbruna små kalvar kikar nyfiket upp på oss från kätten medan de tuggar på varsitt halmstrå. Om de till äventyrs har koll på hur speciella de är – så är det i alla fall ingenting de låtsas om.
Tidigt på morgonen den första februari i år låg det en liten kalv intill 863 Fagra i Karl – Johan Larssons ladugård på Vallby lantbruk i Västermo.
– Vi dokumenterade kalvningen och fortsatte sedan med andra sysslor, berättar Karl-Johan som skötte djuren tillsammans med sin anställde Christoffer Jäderlund den morgonen.
När de kom tillbaka på eftermiddagen låg det en kalv till bredvid Fagra.
– Först blev vi lite fundersamma: Kunde någon annan av korna också ha kalvat? Men ingen annan var aktuell just då. Kalv nummer två såg ut exakt som den första och tvillingfödslar är inte så ovanligt. Det har hänt här i ladugården förr.
Ganska trött
Men när Fagra sedan reste sig upp såg Karl-Johan och Christoffer ett ben som stack ut. En tredje kalv var på väg!
– Vi fick ta i och hjälpa till, för vid det laget var hon ganska trött.
De nyfödda, två kvigor och en tjur, var pigga och matfriska från första stund och gick i kalvbox tillsammans sin mamma de tre första dygnen innan det var dags att flytta in i ”förskole-kätten”.
– Vi fick stödfodra med råmjölk från frysen den första tiden för att alla tre skulle få så mycket de behövde.
Karl-Johan har hört talas om mjölkkor som fått trillingar, men då har för det mesta åtminstone någon av kalvarna varit dödfödda.
Mår bra
– Nu är de här en dryg månad gamla och mår bra alla tre, även om de är lite mindre än de som fötts ensamma.
Uppskattningsvis vägde trillingarna 35-40 kilo vid födseln, medan en ensam kalv brukar väga runt 50. Så även om de var små så hade Fagra en hel del att släpa runt på innan kalvningen.
Men att hon bar på fler än en kalv var det ingen som anade. Hon var varken större eller tröttare än andra dräktiga mjölkkor.
Att mjölkkor får trillingar sker ungefär en gång på 100 000 födslar.
Unika trillingar
– Eftersom det finns cirka 300 000 mjölkkor i Sverige så händer det bara ungefär tre gånger om året.
Det är alltså inte tu tal om annat än att Vallby-trillingarna är små mirakel.
Numera har de gått över till vanlig mjölk. Två och en halv liter var på morgonen och lika mycket på kvällen.
Och det där lite loja tuggandet, på halmstrån och pellets, det är mest för syns skull.
– Ja, än så länge är det bara en träningssak. Det är mjölken de lever på. Kor har visserligen fyra magar, men när de är små kan de bara bryta ned mjölk och använder bara en av dem. När de så småningom börjar äta gräs kommer de tre övriga magarna också igång.
På Vallby lantbruk finns totalt 383 djur: Kalvar, ungdjur, kvigor, tjurar och mjölkkor. De sistnämnda är 120 till antalet och levererar sex kubik mjölk varannan dag. De flesta är av samma sort som Fagras tre kalvar: 50 procent SRB – svensk rödbrokig boskap – och 50 procent limousine.
Frihet under ansvar
Sedan i höstas finns två mjölkrobotar installerade och medan vi pratar traskar den ena kossan efter den andra in i roboten för att bli mjölkad. En del går in oftare än de verkligen behöver – antagligen är det fodret som serveras i roboten som lockar.
– Numera har mjölkkorna frihet under ansvar, skojar Christoffer Jäderlund, men konstaterar samtidigt att om något krånglar måste det förstås finnas någon på plats som kan lösa det manuellt.
– Förr satt mjölkandet i muskelminnet, nu måste vi även kunna läsa av datorerna.