Säkerhetsstrateg Hanna Mehaj och rektor Magnus Karlsson säger att samarbetet runt eleverna i skolan är viktigt. Foto: Karina Frölund
Det var tragiska självmord bland unga som satte igång arbetet mot självmord.
Staket runt spåret och på bron är en sak som kommunen gjort i samarbete med Trafikverket.

Jobbar bäst i länet mot självmord

Vingåkers kommun rankas högst i Sörmland när det gäller arbetet med att förebygga självmord. Det är Suicide Zero som gör rankinglistan där Vingåker legat i topp flera år i rad, så också i år.

Vingåker är en av landets mest ambitiösa kommuner när det gäller att arbeta självmordsförebyggande. Orsaken är flera tragedier som drabbat Vingåker.

– För några år sedan tog flera unga människor sitt liv, säger Hanna Mehaj, säkerhetsstrateg i Vingåker.

Det var ett grymt uppvaknande för många. Den nytillträdde rektorn, Magnus Karlsson, fick börja med en tragedi som skakade hela samhället och naturligtvis också skolan.

– Ja, det var väldigt tufft, för alla. Det är en fördel att kommunen är liten för det här har krävt samarbete mellan skola, socialförvaltning, polis, vårdnadshavare, skolhälsovård och alla förvaltningar, säger han.

11000 meter staket

Hanna Mehaj säger att de ville rent fysiskt försvåra och kanske förhindra att en människa tar sitt liv. I samarbete med Trafikverket satte de upp 11 061 meter staket längs järnvägen både söderut och norrut från stationen. På järnvägsbron sattes ett två meter högt staket upp.

– Ett självmord kan vara en impulshandling och kanske kan de sekunder som behövs för att någon måste klippa hål i stängslet vara avgörande.

Samtidigt började de jobba med ”det mjuka” säger Hanna Mehaj.

– Det var väldigt viktigt att vi fick utbildning för att ha bra metoder och verktyg att jobba för att stärka självkänslan hos eleverna. Och för att upptäcka psykisk ohälsa, att våga fråga och att kunna prata om det som är svårt, säger Hanna Mehaj.

När det här inträffade var framtidstron i botten hos unga i Vingåker, enligt regionens undersökning Liv hälsa ung.

Jobbar med framtidstro

– Vi har sedan dess jobbat med framtidstron och med machofabriken. Dessutom har vi Safe selfie academy som ger brottsförebyggande utbildningar om sexualbrott på nätet för elever tillsammans med skolpersonal, säger Magnus Karlsson.

Och det är han glad för. Han säger att det nog var orsaken till att eleverna anmälde en i personalen.

– De visste hur de skulle hantera problemet som kompisar när deras vän blev utsatt. De vågade vända sig till oss och visste vad vi skulle göra och vad som skulle ske.

Ringar på vattnet

Om eleverna mår bra fungerar också studierna bättre, säger han.

– Genom att satsa på utbildning och behöriga lärare blir det som ringar på vattnet, om eleverna mår bättre, blir studieresultaten bättre och då blir självkänslan bättre.

Idag har Vingåkers kommun en person anställd på 20 procent som jobbar mot självmord.