Ulf Bertilssons dokumentärfilm om en av de få fastboende i skärgården, Nils Kjellberg på Ringsö kommer att visas i Trosa den 3 mars. Foto: Thomas Blomqvist
Hästarna går fritt på ön.

Succéfilmen om Nille på Ringsö visas i Nyköping och Gnesta

Det har varit ett stort intresse för Ulf Bertilssons dokumentärfilm om en av de få fastboende i skärgården, Nils Kjellberg på Ringsö. I morgon visas filmen på Culturum i Nyköping och den 24 mars på Elektron i Gnesta.

Men det är inte bara sörmländska skärgårdskommuner som är intresserade av Nilles liv på Ringsö, filmen har gått två månader i Stockholm.

– Jag tror att det är själen i filmen som lockar. Man är trött på konsumtionssamhället och vill se lite vardagslycka, säger dokumentärfilmare Ulf Bertilsson.

Många drömmer om att hoppa av ekorrhjulet – utan att våga. Nille Kjellberg hoppade av jusriststudierna i Stockholm när hans pappa dog. Han lämnade den planerade karriären bakom sig i början av 90-talet och flyttade tillbaka till Ringsö.

Det var ett utdraget filmprojekt för Ul Bertilsson.

– Det tog sju år att samla in pengarna och när vi börjat filma kom pandemin, så det tog två år att få in materialet, säger Ulf Bertilsson.

Filmen berättar om Nilles liv den sörmländska skärgården, bland hjortar och islandshästar. Han lever i samklang med naturen och årstidernas växlingar. På sommarhalvåret hjälper hans nu 94-åriga mamma till med turridningarna. På vintern – då bor Nille ensam på sin öde ö.

– Vår film var inte nominerad till guldbaggegalan, men det var ett klipp med i vinjetten.

Planen var att försöka sälja filmen till SVT.

– Den blev för lång. De vill ha filmer på 58 minuter och den här filmen var 75 minuter, så vi presenterade den för biostaden och fick in den i Stockholm.