Beatrice Ask klippte bandet vid invigningen, medan Folke Anger från Miniature Kingdom höll i. Foto: Privat
Lucas Eriksson och Tommy Gustafsson. Foto: Anna Mi Skoog
Nyköpingshus i miniatyr.

Här finns Sörmland i miniatyr

Miniature Kingdom är en anläggning med modelljärnväg, fordon och människofigurer som visar landskap, byggnader och platser inspirerade av olika miljöer i Sverige. Nu finns här även en bit av Sörmland i miniatyr.

I Kungsör, alldeles utanför Sörmlands gräns, finns Miniature World, som öppnade 2017 och har blivit ett populärt utflyktsmål, bland annat för sörmlänningar.

– Jag skulle tro att 25 procent av våra besökare kommer från Sörmland, säger Folke Anger, ideell vd för Miniature Kingdom.

Det hela började för ett tiotal år sedan med att hans far, Staffan Anger, tillsammans med vännen Stellan Lund besökte Miniature Wonderland i Hamburg och fick inspiration.

– Min far tände på idén och ville bygga en miniatyrvärld i Kungsör, berättar Folke.

Själva byggandet satte igång 2015 och ett par år senare hade man fått klart den första delen, med landskap och byggnader från Norrland i skala 1:87.

– Sedan har den växt vidare med Dalarna, Stockholm, Västerås, Kungsör, Arboga, Örebro, Köping och Uppsala, berättar han.

I dag är det Folke som tagit över, och det är far och son, Magnus och Lukas Eriksson som bygger miniatyrerna. De har sitt företag i Äppelbo i Dalarna.

– De bygger allting där och åker sedan ner hit med modulerna. Nyköpingshus kom i två delar och sattes ihop här på plats, förklarar Folke.

Det senaste nytillskottet är ett antal miljöer från Sörmland.

– Det är Nyköpingshus, Dufweholms herrgård i Katrineholm, och Trazan och Banarnes trädkoja. Det är också Hedvig Lindahl som räddar en straff, berättar han.

Här finns också den smalspåriga järnvägen i Mariefred, och en scen ur böckerna om Hundraåringen, som utspelar sig i Sörmland.

I Miniature World finns också en separat monter med Eskilstunamiljöer.

– Det är ett samarbete med Tuna park. De använder modellen i sin julskyltning. Sedan kommer den tillbaka hit, berättar han.

Den sörmländska delen invigdes i måndags i närvaro av Sörmlands landshövdning Beatrice Ask.