Översiktbild från söder, lekplatsen placerad till höger i bilden Foto: Oxelösunds kommun
Här är en översiktskiss över torget. Foto: Oxelösunds kommun
Vy från vågen (fontänen) mot nya Prisman. Foto: Oxelösunds kommun
Vy från eken Foto: Oxelösunds kommun
Nya Prisman i bakgrunden.

Det är dags att tycka till om det nya Järntorget

Idag ställer kommunen ut sina planer för Järntorget i Oxelösund. På Koordinaten finns skiss och illustrationer att ta del av fram till den tredje mars.

Det är meningen att Oxelösundsborna ska tycka till om förslaget.

– De kan maila in eller lämna sina åsikter eller förslag i lådan vid Koordinaten, säger miljö- och samhällsbyggnadschef Nils Erik Selin i Oxelösund.

Grönare torg

Redan innan förslaget kom upp var det många Oxelösundsbor som hoppades på ett grönare och skönare torg. På Facebook finns kommentarer om toget.

”Förr var det mysigt att vistas i centrum. Nu har man ingen lust att vara i centrum”. ”Hur många gånger ska det byggas om? För varje gång blir det bara fulare.” ”Börja med att ta bort de … fula markplattorna samt leksaksmöblerna.”

Nils Erik Selin säger att torget ska bli grönare, mer levande med växter och träd, attraktivt och livaktigt.

Arbete i flera år

– Det är ett stort torg som i förslaget är indelat i olika rum. Vi vill att barn ska  leka och att torget ska vara tillgängligt och tryggt.

Det här arbetet kommer att pågå i flera år. Under 2024 kommer området runt nya Prisman och Torggatan att byggas om. 2025 och 2026 kommer resterande delar av Järntorget att förnyas i olika etapper.

I dag ställs idéskiss och illustrationer ut på Koordinaten. Torget har delats in i olika delar med en lekplats och flera gröna grupper med bänkar, träd och häckar.

Nils Erik Selin säger att de haft många samtal och möten med affärsinnehavare, företagare och fastighetsägare i centrum för att utfora torget.

Det som ställs ut på Koordinaten är ett grundförslag på hur Järntorget kan förnyas, men han säger att ingenting är bestämt.

– Detaljer, utformning, konstnärlig utsmyckning och markbeläggning kan förändras.

Det finns tio miljoner avsatta till projektet. Utställningen visas på Koordinaten 15 februari till 3 mars.