Kvinnojouren Malva söker volontärer som kan vara mormor eller farmor till barn i skyddat boende. Foto: Mostphotos
Maria på Kvinnojouren Malva i Flen.

Kvinnojouren söker mormor till barnen

Kvinnojouren Malva i Flen söker lite äldre kvinnor som kan vara mormor eller farmor under tiden barn bor på skyddat boende.

Många barn i skyddade boenden tappar kontakten med mormor eller farmor, säger Maria på Kvinnojouren Malva i Flen.

– Vi ser att barn blir fråntagna hela nätverket. Vi märker också att när det är äldre kvinnor här, till exempel från styrelsen, så är barnen ofta kontaktsökande och tyr sig till dem.

Hon menar att det betyder mycket för både barn och mamma att få in en extra person som kan leka lite, baka bullar, gå till lekparken eller kanske göra en utflykt.

– Det kan vara tillsammans med barn och mamma elller med bara barnet. De flesta på boendet kan röra sig fritt i Flen så man kan gå till biblioteket eller bara leka hemma.

De som vill engagera sig får lämna ett registerutdrag från polisen. De blir volontärer blir intervjuade och får utbildning av kvinnojouren om relationsvåld, bemötande och barn i våldsutsatta familjer.

– Det vi alltid frågar om är om de har egen erfarenhet av relationer med våld. Det är varken positivt eller negativt, men det får inte ligga för nära i tid, det måste vara bearbetat.

Maria säger att barnen och mamman behöver en paus. Den som volonterar som mormor eller farmor behöver inte prata om vad som hänt.

– Många är inte förberedda på att höra vad som hänt och har svårt att klara av den informationen, det har vi lärt oss den hårda vägen.

Det kan finnas upp till 14 barn på Malvas boende men det är sällan det är så många.

– Vi kommer inte att matcha personerna med varandra utan har ett schema där man kan skriva upp sig. det handlar om kvällar och helger, som kan bli väldigt långa för barnen.

De flesta mammor och barn stannar i tre till fyra månader innan de hittar ett eget boende.

– Vi betalar eventuella utlägg om inte mamman har en egen ekonomi. Det behöver inte vara volontärer från Flen, men de behöver ju kunna ta sig hit, säger Maria.