I år är det en rejält tjock is på Hosjön i Malmköping. Hembygdsföreningen arrangerar isupptagning och sågar sig igenom den 40 centimeter tjocka isen, medan besökarna äter korv och provar på strykjärnscurling. Isen sparar föreningen i en gammaldags isdös för att kyla läskedrycksflaskorna vid gammaldags marknad och midsommarfirandet.
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900248_8103_88.jpg)
Martin Wande, Leif Ranemo, Anders Lindekrantz och Teddy Hådell sågar upp stora isblock ur isen. Foto: Mats Karlsson
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900249_2994_46.jpg)
Bo Hellberg och Roger Karlsson lyfter upp de tunga isblocken på flaket.
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900249_5537_78.jpg)
Strykjärnscurling är en specialitet som nog enbart spelas i Malmköping. Strykjärnen lånas ut av Lars Ivarsson som har ett helt musem med strykjärn.
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900249_8228_66.jpg)
Tjugo isblock ligger på flaket. Nu ska de sparas i sågspån vid isdösen. Det blev sammanlagt 40 isblock. De brukar klara sig fram till hösten.
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900250_1149_1.jpg)
Karl-Gunnar Löwetrand sågar bort stöpisen från isblocken. Stöpis är inte mycket att spara på, den smälter så lätt, säger Leif Ranemo. De lagrar den glasklara kärnisen.
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900250_3666_65.jpg)
Elvira och Jennie Eriksson prövar på strykjärnscurling. De gamla strykjärnen gled lättare an vad de trodde.
![](https://sormlandsbygden.se/wp-content/uploads/sites/4/2024/02/roxenimage_pv_web.jpg_1707900250_6387_11.jpg)
Astrid och Siri Dickie prövade på att såga i den 40 centimeter tjocka isen. De var överens om att det var jobbigt och sågarna var vingliga.