I år är det en rejält tjock is på Hosjön i Malmköping. Hembygdsföreningen arrangerar isupptagning och sågar sig igenom den 40 centimeter tjocka isen, medan besökarna äter korv och provar på strykjärnscurling. Isen sparar föreningen i en gammaldags isdös för att kyla läskedrycksflaskorna vid gammaldags marknad och midsommarfirandet.
Martin Wande, Leif Ranemo, Anders Lindekrantz och Teddy Hådell sågar upp stora isblock ur isen. Foto: Mats Karlsson
Bo Hellberg och Roger Karlsson lyfter upp de tunga isblocken på flaket.
Strykjärnscurling är en specialitet som nog enbart spelas i Malmköping. Strykjärnen lånas ut av Lars Ivarsson som har ett helt musem med strykjärn.
Tjugo isblock ligger på flaket. Nu ska de sparas i sågspån vid isdösen. Det blev sammanlagt 40 isblock. De brukar klara sig fram till hösten.
Karl-Gunnar Löwetrand sågar bort stöpisen från isblocken. Stöpis är inte mycket att spara på, den smälter så lätt, säger Leif Ranemo. De lagrar den glasklara kärnisen.
Elvira och Jennie Eriksson prövar på strykjärnscurling. De gamla strykjärnen gled lättare an vad de trodde.
Astrid och Siri Dickie prövade på att såga i den 40 centimeter tjocka isen. De var överens om att det var jobbigt och sågarna var vingliga.