Skidorna står mot väggen här utanför

14 grader i köket när jag kommer ner på morgonen – det är ok. Jag älskar vinter.Tänder ett par ljus. Trots varningarna för luftföroreningarna de utsöndrar. Ja, de är vita, rent stearin och brinner utan att utsättas för drag.

Jag älskar ljus också och de hjälper till att höja inomhustemperaturen. Utomhustermometern visar minus tjugo. Det är magiskt att höra knirkandet under skosulorna och känna den torra kylan bita i huden, näshåren frysa vid promenaden till postlådan.Inne igen tänder jag också i kakelugnen. Trots insändaren som anklagade alla vedeldare för att bringa död och elände över betydligt fler än både gängvåldet och pandemin.

Men ja: jag eldar med torr, ren ved, staplad i lager och tänd uppifrån. Då förbränns den renast. Och temperaturen stiger nu till 18 grader. Med ullsockor, ulltofflor och en varm kofta är det helt ok. Äntligen lite vinter. Inga mängder snö, men skidorna står mot väggen här utanför.
För övrigt fick vi en riktig laddning tack vare den ostliga vinden som flyttade enorma mängder snö in på vår väg. Hårt packad snö i brösthöjdshöga drivor, timmar av skottning.

Överraskande nog fann jag mig själv i färd med att skära snöblock till ett iglobygge. Snö kan göra underverk med människor! Tar fram leklusten och tänk att få glida fram på skidor över ängarna.Och vi behöver hjälp att komma ut och röra på oss. Svenskar ligger i världstoppen när det gäller stillasittande, åtta av tio skolbarn rör sig mindre än Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu är Friluftsfrämjandet oroliga för att naturen blir mindre tillgänglig efter regeringens stora nedskärningar av anslagen till skötsel av den skyddade naturen.

I fyra nyårslöften lovar organisationen bland annat att fortsätta kämpa för allemansrätten.”Sveriges största och vackraste rörelsearena är naturen, och allemansrätten är en förutsättning för att vi ska kunna röra oss fritt i den. Det ska vara lätt att göra allemansrätt, och Friluftsfrämjandet lovar att under 2024 fortsätta utbilda nya generationer friluftsutövare i allemansvett.” (Kristina Ljungros, generalsekreterare)

När vi flyttade till trakten spårade Oxelösunds kommun skidspår över åkrar och genom skogarna. Efter ett antal snöfria vintrar har både utrustning och avsatta pengar för spårning försvunnit på många ställen. Vi är många entusiaster som gör vårt bästa för att själva åka upp spår, men när privata markägare spärrar av naturen hjälper inte den bästa vilja.

Ligger inte isen stabil är det numera svårt att ta sig till det stora Natura 2000-området.Nu kan det i värsta fall vara färdigåkt för den här gången. Det är gott om plusgrader och regndroppar i väderprognosen. Förmodligen till glädje för alla vinterhatare, som hoppas slippa skrapa bilrutorna.