Hästägare Torgny Oscarsson i Tystberga har tränat upp ardennerhästen Lotus som efterträdare till Conrad. Foto: Bengt Håkanson
Lotus har fått öva på att vara lugn när det smäller och är stökigt.
Han är väldigt lugn och fin, men det verkar som om fuxar är populärare, säger Torgny.
Det svåraste är bland annat att stå still och vänta säger Torgny.

Ardennern Lotus har axlat Conrads mantel

Ardennern Lotus har en hel del att leva upp till. Han axlar manteln efter hästägare Torgny Oscarssons förra ardenner Conrad. När Conrad gick bort i februari förra året sörjde i princip hela Nyköping. Han var en ikon bland ardennerhästar.

Lugn och trygg drog han vagnar i Gästabudet, tv-inspelningar, på bröllop och julmarknader.

Det är inget som en häst bara kan. det måste han lära sig.

– Lotus är också väldigt cool, men det är klart vi har tränat. När vi kör i stan måste han lugnt kunna klara ballonger, smällare, trafiken, risgryn, oväntade händelser och så vidare.

Träna att stå still

Torgny har haft Lotus sedan han var föl. Nu är han 14 år, så han var lite förberedd.

– En sak som kräver mycket träning är att stå still. Som väl är gillar Lotus hö, så han är mutbar. Får han mat slappnar han av och står still.

Men Torgny har också ägnat mycket tid åt miljöträning och att provocera Lotus för att se vänja honom vid olika situationer.

– Ensilageplast är bra, det prasslar och blänker. Han har fått öva med presenningar, kedjor eller plastdunkar fastspända bakom vagnen. Han måste vara trygg i folksamlingar, även om det högljutt.

Conrad var Torgnys arbetskamrat på Nynäs och Långmaren, men i julas gick Torgny i pension. Nu ska han ägna mer tid åt att träna hästarna.

– Jag kommer att sakna jobbarkompisarna, men jag har sett hur skört livet är. Jag har kompisar som fått en stroke strax i min ålder och som inte får uppleva pensionärlivet. Jag vill ta tillvara på livet.

Många gillar fuxar

Men han kommer att fortsätta jobba med att köra bröllop och utflykter med äldreboenden.

– Vi kör i Nyköping och ska börja i Trosa också, när det blir vår. Det är väldigt roligt att köra människor som uppskattar hästen.

Han säger att folk är mer förtjusta i fuxar med vit man och svans, som Conrad, än i bruna hästar med svart man och svans.

– Brun verkar inte vara lika populärt. Jag vet inte varför.

Nu när Torgny får mer tid ska han köra in ardennern Lina. Hon är fux med ljus man och svans, men bara fyra år än så länge.

Skaffa en fölunge

– Drömmen är att köra parhästar, det skulle vara riktigt roligt. Lina är lite mer energisk, men jag hoppas att Lotus ska ha en lugnande effekt på henne.

Men först ska han nog skaffa sig en förlunge.

– Jag har en kompis i Strängnäs som har en ardennerhingst. Jag tror Lina ska få gå i hagen hos honom i sommar, säger Torgny.