Skultunatippen i Västmanland. En av flera platser i Mellansverige som företaget Think Pink förvandlat till ett sopberg. Nu åtalas elva personer. Arkivbild. Foto: FREDRIK SANDBERG/TT

Sopdrottning åtalas i Sveriges största miljöhärva

BROTT/TT

Bolaget tog betalt för att ta hand om avfallet. Men enorma mängder sopor dumpades och blev liggande på 21 platser i landet. Nu åtalas kvinnan som kallade sig själv ”Queen of trash” och tio andra i Sveriges största miljöbrottshärva.

Det finns enorma pengar att tjäna för den oseriösa aktören, säger åklagare Linda Schön.

Skultunatippen i Västmanland. En av flera platser i Mellansverige som företaget Think Pink förvandlat till ett sopberg. Nu åtalas elva personer. Arkivbild.
Skultunatippen i Västmanland. En av flera platser i Mellansverige som företaget Think Pink förvandlat till ett sopberg. Nu åtalas elva personer. Arkivbild.

Fem av de misstänkta, de som beskrivs som mest aktiva, åtalas för grovt miljöbrott och åklagarna vill även att de personerna åläggs med näringsförbud.

Att de är åtalade för just grovt miljöbrott beror på att det har haft enormt stor omfattning, att det varit organiserat och begåtts på flera olika platser i landet, säger Anders Gustafsson, en av tre åklagare i fallet.

Marie Forssten, polisregion Bergslagen, åklagare Lise-Lotte Tegler, åklagare Anders Gustafsson och åklagare Linda Schön vid en presskonferens på torsdagen gällande åtalsbeslut om grovt miljöbrott.
Marie Forssten, polisregion Bergslagen, åklagare Lise-Lotte Tegler, åklagare Anders Gustafsson och åklagare Linda Schön vid en presskonferens på torsdagen gällande åtalsbeslut om grovt miljöbrott.

De misstänks för att mot betalning ha fraktat hundratusentals ton osorterat bygg- och rivningsavfall, som sedan grävts ned i marken, plastats in i balar och använts som fyllnadsmaterial.

Exceptionell omfattning

Fem personer som ska ha tagit emot soporna åtalas för miljöbrott av normalgraden, och en person, en konsult, för medhjälp till grovt miljöbrott.

Kommuner som är drabbade av grovt miljöbrott från företaget Think Pink.
Kommuner som är drabbade av grovt miljöbrott från företaget Think Pink.

Avfallsföretaget startades 2012 av två makar, en av dem den i dag 54-åriga kvinna som kallade sig ”Queen of trash”. Några år senare, 2016, bytte bolaget namn till NMT Think Pink. Åklagarna tror att brottsligheten de senare åren helt enkelt varit affärsidén.

I början kanske det fanns en idé att bedriva en fullkomligt laglig verksamhet, men från 2015, som vi tittat på, så finns det ingen sådan avsikt, säger Anders Gustafsson.

Motivet tros vara pengar. På en av platserna, Kassmyra i Botkyrka, betalade kommunen en seriös avfallshanterare 145 miljoner kronor för att forsla bort soporna. Det säger en del om summorna som de åtalade misstänks ha kunnat stoppa i sina fickor.

Det finns enorma brottsvinster, säger Linda Schön, en annan av åklagarna.

Bild på plastbalar med sopor från polisens förundersökning om miljöbrott kopplat till företaget Think Pink.
Bild på plastbalar med sopor från polisens förundersökning om miljöbrott kopplat till företaget Think Pink.

Förundersökningen är inne på sitt fjärde år och är en av de största utredningarna i sitt slag. Den beskrivs som ”exceptionell” i sin omfattning och upptar 45 000 sidor. Åtalet berör 21 olika platser i 15 kommuner i Mellansverige.

Vi har varit tvungna att provta massorna, och analysera dem för att verkligen kunna avgöra vad som finns i marken, behållarna och högarna, säger Linda Schön, en annan av åklagarna.

Utredarna har bland annat funnit PCB7, ett förbjudet ämne som kan påverka hjärnan.

Rent föremålsmässigt har man hittat alltifrån golfbollar och elkablar till eluttag och en pantburk – och till och med barnleksaker. Det är en mängd olika föremål som inte ska vara där, säger hon.

Toppen av ett sopberg?

Kanske är det som upptäckts bara toppen av ett sopberg.

Jag är helt säker på att det finns ett mörkertal, sedan om de går att koppla till det här bolaget eller inte är oklart, säger Linda Schön.

En återvinningsanläggning där företaget NMT Think Pink hanterade byggavfall, nära Tumba i Stockholm. Arkivbild.
En återvinningsanläggning där företaget NMT Think Pink hanterade byggavfall, nära Tumba i Stockholm. Arkivbild.

Polisutredningen om företaget startade 2020. De tre föregående åren hade företaget under sitt tidigare namn utsetts till ett av Dagens industris gasellföretag.

”Queen of trash” och två andra personer greps och satt häktade under en tid.

De huvudmisstänkta har hela tiden nekat till brott.

Det har hållits en mängd med förhör med dem. De förnekar brott och att det skulle försiggått någon miljöskadlig verksamhet över huvud taget, säger Anders Gustafsson.

Grovt miljöbrott kan ge fängelse från sex månader upp till sex år. När rättegången ska börja är ännu inte klart.

Jag tänker mig att det kommer att ta ganska lång tid, jag hoppas att det kommer att kunna ske till hösten, säger Linda Schön och fortsätter:

Och den kommer ju att pågå länge.

MALIN JOHANSON/TTGUSTAV SJÖHOLM/TT

Fakta: Think Pink-härvan

TT

Avfallsföretaget som brottsutredningen handlar om startades 2012. En av grundarna var kvinnan som kom att kallas ”Queen of trash”.

2016 tog företaget namnet NMT Think Pink.

2017, 2018 och 2019 utsågs företaget under sitt tidigare namn till ett av Dagens industris gasellföretag.

2020 inleddes en utredning angående misstankar om grova miljöbrott. Kvinnan och hennes dåvarande man satt häktade i flera veckor.

Utredningen handlar, bland annat, om avfallshantering på 21 platser i 15 olika kommuner: Botkyrka, Huddinge, Haninge, Eskilstuna, Flen, Strängnäs, Gullspång, Skövde, Laxå, Västerås, Norberg, Håbo, Uppsala, Norrtälje och Östhammar.

Man har även utrett misstankar om penningtvätt.

Det har, på senare tid, funnits ett tiotal misstänkta personer.

Materialet är omfattande. Utredningen består av cirka 45 000 sidor.

Källa: Åklagarmyndigheten