Gustav Vasa inledde 500-årsresan i Stallarholmen och den årslånga resan avslutas på nyårsafton i Åkers Styckebruk där man ska blicka in i framtiden och vem vet, kanske även påbörja nästa 500-årsresa. Foto: Jenny Harrysson
Nöjda löpare under målportalen som annars står i Mora. Foto: Lena Magnergård

Vasas resa i mål på nyårsafton

På nyårsafton är det målgång för Strängnäs firande av 500-årsjubileet. Åkers styckebruk står som värd för det fjärde större kommunarrangemanget och det utlovas såväl eld som is innan klivet in i framtiden tas.

Det började en vinterdag, under trettonhelgen 2023, på Östabadet i Stallarholmen. Gustav Vasa äntrade scenen på det som skulle bli en årslång 500-årsresa in i framtiden.

Idén har varit att med avstamp i den historiska händelsen, då Gustav Vasa 1523 utropades till kung i Strängnäs, har kommun kommunen arrangerat upplevelser, evenemang och aktiviteter.

Samlingsnamnet har varit ”En 500-årsresa – genom dåtid, nutid och framtid”.

Samtliga kommundelar

500-årsresan har stannat till i alla kommundelar. Det började under trettonhelgen i Stallarholmen och kommer att avrundars i Åkers styckebruk på nyårsafton. Däremellan har det varit fokus på Strängnäs med nationaldagsfirandet där kungaparet och statsministern deltog och Vasafesten i Mariefred senare under sommaren.

Förutom detta har även näringslivet och andra ordnat egna arrangemang. Bland annat har ett historiskt staket, med hjälp av sponsorer, byggts runt värdshuset i Mariefred.

Fyra sakområden

– Det har varit ett fantastiskt år med ett brett engagemang från föreningar, näringsliv och idrottsrörelsen, säger Johanna Nyberg, kommunens projektledare för 500-årsresan.

– Vi har ju hela tiden haft fyra områden som alla aktiviteter har rört sig kring; folkhälsa, demokrati, mänskliga rättigheter och makt vilket har gjort att utbudet har varit brett och nått många människor.

Prominenta gäster i Strängnäs

Störst var ändå själva nationaldagsfirandet i Strängnäs som drog 30 000 personer. I fädernas spår sprang hundratals löpare in i mål under portalen som annars står i Mora men som för första gången var flyttad till Strängnäs.

Drottningen, i sin gula klänning med tillhörande ”pillerburk” på huvudet, gjorde stort avtryck, inte minst för sin klädstil och på scen underhöll många artister, bland andra Sara Dawn Finer.

Åkers styckebruk på nyårsafton

På nyårsafton når resan nu når sitt slut. Då bjuds det på finalfest med is och eld i Åkers Styckebruk. Finalceremonin kommer att firas med en eldskulptur där deltagarna får skrida in i framtiden genom att skriva ner och dela sina framtidsdrömmar.

Jennie Larsson Tjernström (s), ordförande i Kulturnämnden, kommer att hålla ett nyårstal.

– Som boende i Åker känns det extra kul att få hålla tal just där. Hur kommer framtiden i Strängnäs och Åker se ut om 5, 10 eller 50 år? – det ska jag tala om.

Allt roligt har ett slut

Resan är snart slut. 500-årsresan har budgeterats av Strängnäs kommun till tre miljoner kronor.

Håller budgeten?

– Det är svårt att säga exakt…, året är ju inte slut än, säger projektledaren Johanna Nyberg.

Du tvekar, kan man tolka det som att budgeten kanske överskrids?

– Som sagt, jag vill inte svara på det innan året är slut.