Linda Schilén har både skrivit böcker och hållit kurser i hur man arrangerar blommor. ”Fler och fler går ifrån julgrupper och väljer buketter och snittblommor i säsong i stället”, säger hon.
Linda Schilén höll nyligen en kurs i hur man binder julkransar och gör juldekorationer.
Deltagarna fick bland annat göra pompom-bollar av granris, mossbollar, som små julträd, och kransar i olika modeller och utföranden.
– Kransar behöver inte hänga på väggen. Man kan klippa av dem och dra ut dem så att de blir långa och kan stå på bordet som dekoration, säger hon.
Ett annat sätt att förvandla en hyacint eller amaryllis till julgrupp är att binda en mindre krans och lägga runt krukan.
– För mig är det ett annorlunda och enkelt sätt att göra en julgrupp, säger hon.
En blomma som hon ser mindre av i år är julstjärnan.
– De är inte lika populära bland odlarna, för de kräver mycket, bland annat värme, säger hon.
I stället ser hon mer av amaryllis, både som snittblomma och lökväxt.
– Amaryllis ihop med tallris är en ”perfect match”, oavsett om det ska vara i stilrena hem eller lantliga, det passar överallt, säger hon.
Om man har en balkong eller altan har hon också ett tips.
– Julrosor är vackert tillsammans med några ädelgranskvistar, säger hon.
Vill man ha en juldekoration på dörren finns det alternativ till vanliga kransar.
– Man kan ta en ruska och sätta en liten dekoration i, och hänga upp. Det kan vara nog ”juligt”. Eller de här pompom-bollarna av granris, det är lite mer twistat, säger hon.
En annan trend som hon ser är att många går ifrån de vanliga julgrupperna och i stället väljer julbuketter.
– Till julbuketten skulle jag använda mig av gröna kvistar som bas, antingen ädelgran, kryptomeria eller tallris. Om man i höstas var ute och plockade lite gräs, så kan man spraymåla dem lite, så att de får lite färg som skapar nerv i buketten. Sedan ett par kvistar vinterbär och någon amaryllis eller hyacint som snittblomma, säger hon.