– Det är fantastiskt, säger 88-årige Lars Sörlin i Vingåker. Han var först med att prova Habbie, sjukgymnastik med hjälp av instruktioner på en digital platta.
För snart ett år sedan sa Lars Sörlin ja till att prova digital support när det gäller sjukgymnastik.
– Bara det inte är för krångligt, för vi är inte digitala i övrigt, svarade Lars då.
Nu är han helnöjd med konceptet som är en del i det digitala utvecklingsarbete som Vingåkers kommun jobbar med.
– Plattan går igång av sig själv varje morgon, det enda jag gör är att trycka på start och i slutet av passet får jag tala om vad jag tyckte om det.
Den digitala plattan han använder heter Habbie och kör en liten jingel varje morgon klockan 10.00 för att Lars ska hinna ta fram en stol och sätta sig tillrätta.
En träningskompis
– Det är mycket bättre än att bara få intruktioner och kämpa på själv. Det är roligare att se någon annan samtigt, annars kan det vara lite tråkigt att göra såna här övningar, säger han.
– Det är som att ha en träningskompis, säger hustrun Birgitta.
Lars säger att det inte går att jämföra med några nedritade övningar på ett papper.
Han har parkinson och har tidigare opererat både höfter och knä, så han har erfarenhet av sjukgymnaster och övningar.
– Det är bra att jag ser övningen på plattan och jag ser mig själv göra övningen på samma gång. Jag kan hela tiden jämföra och se om jag gör rätt, säger han.
Fler övningar
Han gör övningarna vid samma tid varje dag. Både han och Birgitta säger att det har gett effekt. Han har övningar för armar, nacke, höfter och ben.
– I början gjorde jag kortare övningar, men sedan har sjukgymnasten lagt på lite längre och fler övningar.
Habbie är en del av ett större projekt i flera steg som är delfinansierat av innovationsmyndigheten Vinnova. Ett digitalt och socialt ekosystem där digitala lösningar ska hjälpa Vingåkersborna att åldras med hälsa och kunna vara självständiga.
Lars har fått sin platta från Vingåkers kommun och kommunens sjukgymnast har tagit fram rehabiliterande övningar. Plattan står i ett hörn av lägenheten och sköter sig i princip själv.
Statistik pekar på att många har svårt att motivera sig att göra sjukgymnasternas övningar, svårt att läsa ut vad vad streckgubbarna på papperet visar och dessutom svårt att göra dem rätt.
– Det var dagens sista övning. Nu kommer det upp fem gubbar och då ska jag klicka i vad jag tyckte, då ser min sjukgymnast att jag gör det jag ska, säger Lars och trycker på utmärkt.