Högsjöborna samarbetar fö att snurra fast halmen på julbockens magra stomme. Foto: Karina Frölund
Lilly Hultin och Sam Bergström fixar årets lilla julbock.
Karstin Karlsson är med varje år och tycker det är en rolig tradition.
Årets snygga julbockar i Högsjö

Julen har kommit till Högsjö – bockarna är halmade och klara

Gävle är känd för sin julbock som vakar över stan. Men Högsjö är snäppet värre med två julbockar som byborna hjälps åt att fixa till inför första advent.

Temperaturen kryper nedanför minus tio, men bakom Högsjös vattentorn är stämningen varm. Det brinner i eldkorgar och vid grillen har 25 personer samlats. Nu ska årets julbockar ta form.

Ulf Karlsson är pappa till projektet som samlar Högsjöborna. Nu bygger de julbockar för 13:e gången.

– I början var det bara en bock, men sedan gjorde jag stommen till en liten bock som ungarna kunde göra.

Ulf Karlsson har även svetsat i hop den större bocken av armeringsjärn som byborna nu klär med halm.

– Första året hade vi en hel rundbal med halm vilket var bra mycket mer än vi behövde. På morgonen när vi kom ut och tittade på bocken hade hjortarna vält omkull den, tuggat i sig ganska mycket halm och lagt sig i resten av halmen, berättar Ulf.

Efter det har de staket runt bockarna.

– Ett år försvann lilla bocken, då blev det lite panik. Men sedan visade det sig att några ungar hade tagit den och ställt den på en lärares trapp.

Ulf har fixat det mesta innan det är dags att sätta igång. Det vill säga hämtat halm hos en lantbrukare, gjort trådrullar och rullat upp snören och fixat röda band.

– Det är supermysig. En rolig och udda tradition. Bockarna ser alltid lite olika ut, säger Anna Hultin när hon surrar fast halmen på bockens bakben.

Några bybor är rutinerade och utrustade med pannlampa. Några sitter kvar vid grillen och hejar på. När bockarna är klara är det dags för korv och glögg.

Nu har julen kommit till Högsjö, julbockarna står på plats fram till trettondagsafton. Men till skillnad mot i Gävle har Högsjös bockar klarat sig obrunna fram till jul.

– Än så länge är det ingen som eldat upp våra bockar. Och klarar de sig i år också, har vi fackeltåg på trettondagsafton och så eldar vi upp dem, säger Ulf.