Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2023 tilldelas border collien Chip och hans matte Louise Chatteli för hans arbete med att stötta och trösta barn som på grund av obotlig sjukdom befinner sig i livets slutskede. Foto: Jenny Jurnelius

Chip belönas för arbete med obotligt sjuka barn

Utmärkelsen Årets sociala tjänstehund 2023 tilldelas border collien Chip för hans arbete med att stötta och trösta barn som på grund av obotlig sjukdom befinner sig i livets slutskede.

Han och hans matte Louise Chatteli i Sparreholm får därmed motta Agria årliga bidrag till kategorin Året sociala tjänstehund.

Åttaåriga Chip belönas för att han med finkänslighet och stort tålamod tar på sig en uppgift som många människor skulle betrakta som övermäktig. När Chip lägger sig nära de sjuka barnen och erbjuder värme och närhet är han ”sinnebilden för varför hunden kallas människans bästa vän”, skriver juryn i sin motivering.

– De här barnen är så otroligt svaga. Chip gör sig väldigt liten och kryper ihop bredvid barnet. Ofta orkar barnet bara känna lite på honom. Ibland leker Chip även clown för att lätta upp stämningen och han hämtar leksaker till barnet, berättar Chips matte Louise Chatteli.

Åttaåriga Chip, eller Nisses Chip som han heter i stamtavlan, införskaffades egentligen för att träna och tävla i lydnad men det var Chip inte så intresserad av. Däremot älskar han barn och blir jätteglad när han får träffa familjer, berättar Louise Chatteli.

Numera gör Chip främst besök hemma hos familjer där barnet vårdas i hemmet eftersom han kommer in i slutfasen inom palliativ vård för barn. Genom sin närvaro ger han familjen en paus från den svåra verklighet den befinner sig i. Familjen får även en möjlighet att dela lite glädje och skapa nya minnen tillsammans.

Agria skänker 20 000 kronor som vinnaren får donera till en organisation och Louise Chatteli har valt Stockholms Kennelklubbs Hundskyddsfond.