– Det är 8000 år för sent, så det är hög tid och jättekul, säger spelexpert Dan Glimne i Gnesta. Han har gjort över 60 publicerade sällskapsspel, varit konsult i kasinobranschen, pokerambassadör för Unibet, spelat i både SM och VM i poker och skrivit flera böcker om spel.
När HUI Research slår fast att det är sällskapsspelet som är årets julklapp säger Dan Glimne att ett bra spel ska engagera.
– Det ska kännas i hjärnan, hjärtat och kroppen när man spelar.
Han är uppväxt i en familj som spelade sällskapspel och kort, ofta och gärna. På Tekniska Högskolan i Lund pluggade han till maskiningenjör.
– Då var vi ett gäng som spelade sällskapsspel. En kompis i det här gänget såg en annons från Alga som sökte produktutvecklingschef. Jag sökte och fick jobbet 1980.
Sedan dess har hans liv handlat mycket om spel, som spelkonstruktör, spelare, spelambassadör och som vinst i onlinepoker.
– Det var roligt. Jag kom hem till den som vann turneringen, lagade mat och sedan spelade vi.
Det äldsta spelet
Dan Glimne är ett levande uppslagsverk om spel. Man kan fråga om vad som helst.
– Det äldsta spelet som vi fortfarande spelar är Kalaha, det kan spåras 8000 år tillbaka i tiden. Men spelen anses ha uppstått när shamaner nere på Afrikas savanner kastade målade stenar, benbitar eller träbitar flera gånger för att tolka vad gudarna ville, säger han.
Det är alltså föregångarna till tärningar.
– Religion, filosofi och spel har samma ursprung, ett svar på frågan vad makterna vill. Det är ett sätt att kommunicera med gudarna.
Spelkorten har sedlar som förlaga.
Precis som spelet har en lång historia har falskspelandet det. I alla fall har myterna om det en lång historia.
– På tusentalet ska Olov Skötkonung av Sverige ha spelat tärning om Hisingen med den norske kungen Olav. Misstanken finns att den svenske kungen hade falska tärningar för han fick sexor hela tiden. Den norske kungen blev så arg att slängde tärningarna så hårt att den ena sprack och han lyckades få två sexor och en etta,13 poäng.
Koppla bort världen
Enligt HUI Research är det de senaste årens oro i världen och det ekonomiska läget som får oss att längta efter den tid som var. ”Vi söker oss till varandra, de små sammanhangen, återupptäcker glädjen genom att förlora oss en stund och koppla bort från världen utanför”.
– Det finns få saker man kan jämföra med spel när det gäller att göra saker tillsammans och ha roligt under tiden.
Inget spel alla gillar
Dan Glimne har gjort sisådär 60 till 70 spel ”i kartong” som han säger.
– Jag har gjort många fler spel om man räknar småspel med papper och penna, mynt eller kortlek.
Vad ska ett bra spel ha för ingredienser?
– Lika lite som det finns en maträtt som tilltalar alla, finns det något spel som alla gillar. Men ett bra spel ska ha ett intressant tema, intressanta valsituationer, tilltalande grafik och reglerna ska vara lättillgängliga, tydligt uppbyggda på ett logiskt sätt.
Alla har troligtvis varit i samma situation som Marianne, Malin, Wilma och Stina på bilden, som försöker reda ut reglerna för spelet innan de sätter igång.
– Det är bättre om någon tar ansvaret för spelet innan det är dags att spela, och lär sig reglerna i lugn och ro.
250 sorters poker
Det finns ju mängder av spel att välja på: frågespel, aktivitetsspel, samarbetsspel och utvecklingsspel. Vilket är bäst?
– Det måste man avgöra själv. Vill man ha något rejält att bita i eller vill man att det ska ta slut snabbt? Det finns så många sorters spel. Det finns mer än 3000 spel enbart med en kortlek. 250 olika sorters poker.
Det är roligt att spela, men det kan också leda till bråk. Ni kanske har sett sketchen från 60-talet när Margaretha Krook, Lars Ekborg, Gunwer Bergkvist och Åke Grönberg ryker ihop över ett sällskapsspel?
Undvika konflikter
Om man har lite lätt inflammerade relationer finns det ett spel att undvika berättar Dan Glimne.
– Diplomacy, det kom på 1950-talet. Ett klassiskt spel om internationella intriger, förtroende och förräderi. Man måste förhandla och manipulera. Allianser bildas och förtroenden sviks när spelarna ingår svekfulla avtal och överlistar varandra. Jag har sett många likbleka ansikten och knutna nävar. Det var ett väldigt populärt spel i Vita Huset under Kennedy-eran.