Jannica Lund, Emilia Utter och Flens världsorkester.
Flens världsorkester och körer i Flen.
Lutte Berg, kompositör och ledare för världsorkestern.

Världsmusikalisk mosaik ska erövra hela Sörmland

Kulturskolor, körer – och en världsorkester från Flen. Det är ingredienserna i Musaik – ett projekt som är tänkt att under tre år ta sig runt till Sörmlands alla kommuner och bjuda på musikalisk mosaik med klanger och rytmer från världen.

– Vi har hållit på med det här i över ett år och nu är det äntligen premiär, säger Nina Wande från Idéfarmen i Dunker, som är producent och scenograf för det treåriga projektet, som är tänkt att nå Sörmlands alla kommuner.

Projektet får stöd av Region Sörmland och i centrum för det står Flens världsorkester, med Lutte Berg i spetsen. Sedan har man bjudit in kulturskolan och olika körer i varje kommun. Den musikaliska inriktningen är världsmusik, med olika stilar som möts i samma låt.

På respektive ort har man sedan anpassat konserten utifrån de behov som finns i kommunerna.

– I Flen har vi velat se till att ungdomar och äldre fått träffas och göra saker tillsammans. Det är en inriktning vi haft, berättar Nina Wande.

I Vingåker har kulturskolan en orkester som är något utöver det vanliga.

– Lutte Berg, som skrivit musiken, har fått specialarrangera för att orkestern ska få utrymme att visa hur duktiga de är, förklarar hon.

I Trosa finns en ny arena som inte använts för stora konsertarrangemang tidigare, så där hamnar fokus på att jobba med ljud och ljus.

Premiären hölls i Flen den gångna helgen, och projektet drar nu vidare till Vingåker där det blir konsert den 27 oktober. Därefter väntar Trosa den 11 november.