Camilla Arvidsson är Eskilstuna Skyttemusikkårs första kvinnliga dirigent. Foto: Anna Mi Skoog
Efter 162 år står håller en kvinna i dirigentstaven.
Den 5 november är det konsert med Las Vegas-tema.

Första kvinnan på dirigentpodiet

Eskilstuna Skyttemusikkår har fått sin första kvinnliga dirigent, Camilla Arvidsson. Nu övar de inför sin första konsert tillsammans – en konsert med LasVegas-tema som hålls den 5 november.

Eskilstuna Skyttemusikkår startade 1861 och har alltså aldrig tidigare haft en kvinnlig dirigent.

– Det känns mycket ärevördigt. Och det blir en nytändning också för orkestern, säger Camilla Arvidsson om sitt nya uppdrag.

Hon arbetar som violinist på Scenkonst Sörmland och är sångerska och konstnär, mest inom glaskonst. Hon har också dirigerat i 30 år, och bland annat lett Katrineholms symfoniorkester och Strängnäs Manskör.

När Eskilstuna skyttemusikkår stod utan dirigent vände de sig till henne med frågan om hon ville ta över. Och hon tvekade inte.

– Det är ett jättekul gäng, de är duktiga att spela och har spelat ihop länge. De är positiva och de vill verkligen utvecklas, säger hon.

Nu har de repeterat tillsammans en gång i veckan sedan augusti.

– Det gäller ju att de lär känna mig, så att de förstår vad jag menar, och att jag lär känna dem så att jag förstår hur mycket jag kan begära av dem, förklarar hon.

Som dirigent försöker hon få hela orkestern att spela samtidigt och ha samma ansats.

– Det ska ju vara som ett instrument, inte tjugo, och alla ska hänga ute på pinnspetsen, förklarar hon.

Och hon tycker att samarbetet fungerar väldigt bra.

– Det är så roligt att se när det tänder till i ögonen när jag ger en instruktion och de hör själva att det blir annorlunda och bättre, förklarar hon.

Camilla Arvidsson är uppvuxen i Karlskrona och gick på musikhögskolan i Malmö, med violin, piano och sång som sina instrument. Hon flyttade till Sörmland 1987.

– Min dåvarande kille var också violinist. Vi sökte två fioltjänster i Sörmland och fick dem. Vi skulle stanna i tre år, men nu har jag varit kvar i 35 år. Jag trivs jättebra här, säger hon.

Skyttemusikkårens uppgift var från början att marschera i täten för skyttarna på väg till skjutbanan.

I dag är marschmusiken fortfarande en del av repertoaren. De genomför sin årliga reveljkonsert den första söndagen i maj, och de deltar även vid förstamajfirandet. Men de har också en bredare repertoar, inte minst under sina årliga höstkonserter.

Den 5 november är det alltså dags igen – den här gången med Las Vegas-tema.

– Det blir musik av Frank Sinatra, Elvis och Tom Jones, men även lite modernare inslag. Och vi utlovar en marsch också, kanske två, säger hon.

Camilla Arvidsson ska nu åka till USA, bland annat för att medverka i en teateruppsättning – en resa som varit planerad sedan länge.

Under tiden får orkestern öva ensamma.

– Jag hoppas att de övar ordentligt när jag är borta.