Jonas Hammar, kock, mathantverkare och husfru på länsstyrelsen. Foto: Sörmlands matkluster
Rabarber är en ingrediens som sannolikt kommer att finnas med på den sörmländska menyn.
Maria Printz är en sörmländsk matprofil som har kallats för Sörmlandsmatens gudmor. Foto: Sörmlands matkluster

De fixar sörmländsk mat till landsbygdsriksdagen

När landsbygdsriksdagen hålls i Sörmland nästa år har två lokala matprofiler, Jonas Hammar och Maria Printz fått uppdraget att ansvara för all mat och allt fika som serveras under helgen – allt på sörmländska råvaror.

– Vi fick veta i början av sommaren att de var intresserade av att anlita oss. Det är jätteroligt att det är ett så stort evenemang, säger Jonas Hammar, som är husföreståndare på länsstyrelsen och van attt ordna middagar med sörmländsk touch för gästerna på landshövdingens residens.

Han är också lokal matproducent och medlem i Sörmlands matkluster.

Tusen deltagare

Det är riksorganisationen för Hela Sverige ska leva tillsammans med Sörmlandsavdelningen som håller i nästa landsbygdsriksdag. Den arrangeras i Nyköping den 23-26 maj.

För första gången ska också maten som serveras under landsbygdsriksdagen till de upp emot tusen deltagarna ha lokal prägel.

– Den här ambitionen känns självklar. Maten är en gestaltande viktig del av vad landsbygden håller på med, säger Maria Printz, som kallats för ”Sörmlandsmatens gudmor” och är en av initiativtagarna till Sörmlands matkluster.

Hon har mer än 25 års erfarenhet som kock och bagare, och har bland annat startat Printz bageri med kafé.

Rabarber på menyn

Uppdraget kring maten på landsbygdsriksdagen omfattar bland annat en bankett på lördagskvällen i Rosvalla.

– Vi har vårt första planeringsmöte nästa vecka, och jag gissar att vi börjar med att titta på lokalerna. Sedan känner vi ju många restauratörer och kockar och matpersonligheter runtom i länet, så vi ska försöka få med så många som möjligt, säger Jonas Hammar.

Även om planerna långtifrån är klara nämner han några råvaror som han tror kommer att finnas med på menyn.

– Det är ju i slutet av maj, så det är inte omöjligt att tänka sig att en av mina favoriter, rabarbern kommer att återfinnas på menyn. Sedan kan man tänka sig mycket bladgrönt som kan vara klart redan då. Sparris är det inte heller omöjligt att det kan finnas, men utöver det vet jag inte, säger han.

Sörmlands matkluster har också tagit fram en landskapsmåltid för Sörmland, och i det arbetet har både Jonas Hammar och Maria Printz varit delaktiga, tillsammans med Tobias Andersson.

– I den måltiden ingår både nässlor, vildsvin och rabarber som bärande delar, och det ska vi naturligtvis se till att få med på något sätt. Och äpplen måste vi naturligtvis också ha med, säger Maria Printz.

Råvaror från hela Sörmland

Vildsvin förknippas ofta med det sörmländska köket, men i och med svinpesten i Västmanland har det ju fått en annan slags uppmärksamhet.

– Det kanske inte smakar så gott mentalt, men vi har ju mycket dovhjort, och något vilt inslag tror jag att vi kommer att ha med, säger Hammar.

Målet är att få in råvaror från hela Sörmland.

– Det blir spännande att se om vi kan stöta på några råvaror som vi inte jobbat med tidigare, säger Jonas Hammar.

Att den sörmländska maten får den här exponeringen tror både Jonas Hammar och Maria Printz kommer att få betydelse.

– Vi vet ju att mat är en viktig reseanledning. Men det handlar ju även om vardagsmaten i våra offentliga kök. Jag tror att det är många tjänstemän och politiker som har olika posititioner i den offentliga måltidens tjänst som kommer med under de här dagarna, säger hon.

Deras förhoppning är att deltagarna får inspiration av hur Sörmlands matkluster arbetar och samverkar för att göra Sörmland till ett matlän.

– Vi har varit ganska tidigt ute med att samverka i hela kedjan, både matproducenter och förädlare. Det är en sak som gjort att vi fått stå modell för andra kluster i landet, säger hon.